Klimatické zmeny sú príčinou úhynu mníšikov vlasatých

V dôsledku klimatických zmien zomreli na Aljaške tisíce mníšikov vlasatých (Fratercula cirrhata).

31.05.2019 09:00
vtak Foto:
Mníšik vlasatý (Fratercula cirrhata).
debata

Vedci sa domnievajú, že zvieratá uhynuli na hlad po tom, ako z oblasti pre zvyšujúcu sa teplotu vody odišli ryby, ktorými sa živia. Telá zvierat sa začali objavovať na jeseň 2016 na plážach Ostrova Sv. Pavla.

Podľa amerických vedcov počas niekoľkých mesiacov zomrelo deväťtisíc mníšikov a ďalších morských vtákov. Timothy Jones z University of Washington v meste Seattle uviedol, že sa zvyšuje rozsah aj frekvencia úmrtnosti v dôsledku klimatických zmien.

Nedávna štúdia odhalila, že vtáky v arktickej oblasti čelia oveľa väčšiemu riziku, že ich hniezda napadnú predátori, a to takisto pre klimatické zmeny.

Od októbra 2016 do januára 2017 zomrelo na spomínanom ostrove viac ako 350 morských vtákov. Najviac z nich tvorili práve mníšiky vlasaté, našli však aj niekoľko kusov kosierkára veľkého (Aethia cristatella).

Na základe modelovej práce predpokladajú, že zomrelo 3150 až 8500 vtákov. Väčšinu z nich predstavovali dospelé jedince, ktoré boli v procese straty peria, ktorý je častým zdrojom stresu. Nedostatok potravy pred tým, ako vtákom opŕchlo perie, teda mohol spôsobiť ich úmrtie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #vedci #klimatické zmeny #Aljaška