Slony možno dokážu nosom spoznať množstvo, zistili vedci

Slony nás neprestávajú prekvapovať. Žijú bohatým spoločenským životom, spolupracujú, prejavujú altruizmus a smútia za svojimi mŕtvymi.

13.06.2019 06:00
Slony, India Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

A teraz vedci zistili, že sú zrejme schopní rozpoznať množstvo jedla čisto na základe čuchu, napísal denník.

Mnoho testov zvieracích rozpoznávacích schopností stavia na zraku. Slonovi – alebo napríklad vrane – sa predložia dva vedierka s rôznym množstvom jedla, z ktorých si majú vybrať. Niektoré druhy si v tomto teste vedú prekvapivo dobre, čo naznačuje, že sú schopné vizuálne odhadnúť množstvo. Iné druhy túto schopnosť zrejme nemajú.

Ale podobné vizuálne testy prehliadajú skutočnosť, že ďalšie zmysly, ako je čuch a sluch, môžu byť ešte dôležitejšie pre spôsob, akým sa niektoré zvieratá orientujú vo svete.

Slony dvíhajú choboty hore ako ponorka periskop, aby oňuchali okolie. Môžu tak zbierať informácie, ktoré im pomáhajú pri rozhodovaní, uviedol autor štúdie Joshua Plotnik, profesor psychológie na newyorskej univerzite. Aby zistil, či sú slony schopné rozlíšiť rôzne množstvo potravy len na základe čuchu, vymyslel Plotnik a jeho kolegovia sériu experimentov, ktoré vykonali vo sloňom tábore Anantara Golden Triangle v Thajsku.

Šesť slonov ázijských dostalo po dvoch plastových vedrách, kde v jednom bolo v rôznom pomere viac slnečnicových semienok ako v druhom. Vedrá boli zaklopené vekom, aby do nich slony nevideli, ale bol v nich otvor, ktorým mohol von unikať pach. Slony si mohli vybrať jedno z vedier, ktoré si otvorili a zjedli obsah.

Výsledok testu bol pre vedcov prekvapením. „Keď sme dali do vedier dve rôzne množstvá, slony si prevažne vybrali to, kde bolo viac,“ povedal Plotnik. Čím väčší bol rozdiel v množstve – napríklad 30 semienok v jednom a 180 v druhom – tým bola slonia voľba jednoznačnejšia. U tesnejších rozdielov – napríklad 150 versus 180 slnečnicových semien – slony uspeli len v polovici prípadov.

Ďalšie testy potom vylúčili, že by slony reagovali na reč tela výskumníkov, zvyškovú vôňu v vedrách po predchádzajúcich pokusoch či výšku semien v týchto nádobách.

Ako slony dokážu spoznať, koľko jedla je vo vedre, len s pomocou čuchu, je stále záhadou, dodal Plotnik. Jednou z možných hypotéz je, že získavajú informácie z čuchových vnemov iným spôsobom ako ľudia. Človek nedokáže len ovoniavaním zakrytého košíka spoznať, či je v ňom celý bochník chleba alebo len krajec, ale dokáže spoznať, či je v ňom aspoň nejaký chlieb.

Ak pochopíme, ako slony používajú čuch na hľadanie jedla, mohlo by to mať zásadný vplyv na ochranu týchto ohrozených zvierat, dodal Plotnik. V Thajsku často dochádza ku konfliktom s ľuďmi, keď slony opustia chránené oblasti a zamieria do polí.

V súčasnosti väčšina stratégií, ako zamedziť konfliktom medzi slonmi a ľuďmi, stavia na zastrašovaní hrubokožcov namiesto snahy pochopiť ich správanie. „Postavíte elektrický ohradník, aby ste udržali slony stranou, strieľate im petardy nad hlavu v snahe zabrániť im, aby vstupovali do ľudského prostredia,“ povedal Plotnik.

Lepšie vedomosti o tom, ako slony hľadajú potravu a rozhodujú sa, kam sa za ňou vydať, by mohli viesť k vzniku efektívnejších spôsobov, ako ich udržať v chránených oblastiach.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #čuch #zrak #výskum #slony