Snímka ťažných psov brodiacich sa vodou ukázala topenie ľadu v Grónsku

Tím vedcov pôsobiacich v Grónsku zverejnil alarmujúcu fotografiu, na ktorej vidieť psí záprah brodiaci sa vodou na topiacom sa morskom ľade.

19.06.2019 10:44
debata (3)

Vedci s pomocou psieho záprahu odvážali v polovici júna cez zamrznutý Inglefieldov fjord na severozápade Grónska zariadenie z miestnej meteorologickej stanice, rýchlo topiaci morský ľad ale zmenil ich cestu na nebezpečné dobrodružstvo, napísal denník The Guardian.

Fotografiu vydal Steffen Olsen z Centra pre výskum oceánu a ľadu pri Dánskom meteorologickom ústave 13. júna. Na snímke sa zdá, ako by psy tiahnuce sane s vybavením meteorológov a oceánografov bežali po vodnej hladine.

Psie záprahy sú podľa vedcov v túto ročnú dobu stále najpraktickejším spôsobom, ako sa v danom regióne pohybovať. Olsen uviedol, že vedecký tím pri ceste cez asi 1,2 metra hrubú ľadovú masu spoliehal na tradičné znalosti miestnych lovcov a ich psov. K plánovaniu cesty vedci takisto využili satelitné snímky. Podľa Olsena sú jeho fotografie „skôr symbolické než vedecké“ a svedčia o tom, že výprava zažila „neobvyklý deň“.

„Minulý týždeň sme boli ako v Grónsku, tak aj vo zvyšnej časti Arktídy svedkami veľmi teplého počasia, ktoré priniesol teplý vzduch z juhu,“ uviedla klimatologička Ruth Mottramová z Dánskeho meteorologického ústavu. „Tohtoročná výprava zameraná na vyzdvihnutie prístrojov zo stanice sa tak stretla s množstvom stojatej vody na povrchu morského ľadu,“ dodala.

Podľa Dánskeho meteorologického inštitútu bolo na neďalekom letisku v meste Qaanaaq nameraných minulú stredu 17,3 stupňa Celzia a vo štvrtok 15 stupňov Celzia, čo sú v severnom Grónsku aj v lete veľmi vysoké teploty. Topenie ľadu, ktoré je v oblasti typické skôr pre júl, tak prišlo skôr.

  • Americké Národné centrum pre skúmanie snehu a ľadu (NSIDC) uviedlo, že v máji pokrýval morský ľad v Arktíde plochu 12 miliónov kilometrov štvorcových, čo bolo o 1,13 milióna kilometrov štvorcových menej, ako je priemer z rokov 1981 až 2010.
  • Teplota vzduchu pri západnom pobreží Grónska bola na konci mája o sedem stupňov Celzia vyššie ako teplotný priemer pre tento mesiac z rokov 1981 až 2010. Teplota Severného ľadového oceánu presahovala priemer o dva až štyri stupne Celzia, napísal denník The Guardian s odvolaním na NSIDC.

V iných oblastiach Grónska navyše voda z rozohriateho ľadu spravidla odteká puklinami v ľadovej mase, takže sa nedrží na povrchu. V Inglefieldovom fjorde sa ale ľad každú zimu formuje pomerne spoľahlivo a je veľmi silný, čo znamená, že je v ňom málo prasklín, kadiaľ by voda mohla odtiecť, vyhlásila Mottramová.

Podľa Mottramovej je zatiaľ príliš skoro na to povedať, akú úlohu v terajšom extrémne teplom počasí v severnom Grónsku zohráva globálne otepľovanie. „Hoci tieto teploty sú neobvyklé, ide o jednotlivý prípad spojený s extrémnym výkyvom počasia, takže je ťažké pripísať ho iba klimatickým zmenám,“ podotkla Mottramová.

Teplé počasie v Grónsku ešte najmenej niekoľko dní pretrvá, takže vedecké tímy sa psími záprahmi čakajú pravdepodobne ešte krušné chvíle, dodala Mottramová.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #ľad #vedci #grónsko #topenie ľadovcov