Firmy môžu využívať CO2 pri výrobe nových produktov

Oxid uhličitý sa už používa pri nových spôsoboch výroby palív, polymérov, hnojív, proteínov, pien alebo stavebných materiálov.

24.06.2019 12:13
CO2-shutterstock 600482648 Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Vedci z celého sveta sa schádzajú v Nemecku, aby zlepšili spôsob, ako zarábať na oxide uhličitom (CO2). Ich cieľom je premeniť časť tohto skleníkového plynu, ktorý spôsobuje otepľovanie našej planéty, na produkty, z ktorých by ľudia profitovali. Netvrdia, že technológia vyrieši klimatickú zmenu, podľa nich však pomôže.

Až doteraz sa predpokladalo, že energeticky náročné spoločnosti, ktoré vo svojich výrobných procesoch spaľujú plyn, budú napokon musieť zachytiť z toho plynúce uhlíkové emisie a uskladniť ich pod zemou. Táto možnosť je neefektívna a nákladná, takže perspektíva využitia časti CO2 ako hodnotného nespracovaného materiálu je zaujímavá pre podnikanie.

„Pre spôsob nášho života potrebujeme nové produkty. A všetko čo robíme, má nejaký dopad. Naše produkty potrebujeme vyrábať bez zvyšovania emisií CO2 a ak pri ich výrobe môžeme použiť prebytočný oxid uhličitý, tým lepšie,“ vyjadrila sa Katy Armstrong, manažérka Centra pre využitie uhlíka na univerzite v anglickom Sheffielde.

Mnohé z mladých firiem, ktoré využívajú uhlík, sú v skutočnosti uhlíkovo negatívne. Znamená to, že spotrebujú viac uhlíka ako vyprodukujú. Oxid uhličitý sa už používa pri nových spôsoboch výroby palív, polymérov, hnojív, proteínov, pien alebo stavebných materiálov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #oxid uhličitý #palivo #proteíny #stavebné materiály