Na Korzike sa našiel nový druh 'líščej mačky'

Na francúzskom ostrove Korzika po celé generácie kolovali príbehy o podivnej šelme, ktorá sa podobá veľkej mačke sfarbenej ako líška s huňatým chvostom a dlhými očnými zubami.

26.06.2019 09:17
debata

Dlho boli pokladané len za mýtus – kým sa v odľahlej časti ostrova nepodarilo niekoľko týchto „líšok mačiek“ odchytiť. A zdá sa, že sa jedná o doposiaľ neznámy druh mačky, napísal spravodajský server CNN.

Odborníci francúzskeho národného úradu pre lov a prírodu zatiaľ našli 16 takýchto zlato pruhovaných šeliem, ktoré sú väčšie ako domáce mačky, lovia v noci – a podľa zhotovených fotografií a záznamov sa nezdá, že by ich všetka tá pozornosť nejako tešila.

Vedci predpokladajú, že táto mačka patrí k doteraz neznámemu druhu, ktorý mohol pred tisíckami rokov pochádzať z Afriky alebo Blízkeho východu.

„Pri posudzovaní ich DNA sme zistili, že sa líšia od mačky európskej divokej – Felis silvestris silvestris. Je príbuzná s africkou divokou mačkou plavou – Felis silvestris lybica, ale jej presnú identitu ešte musíme stanoviť,“ povedal hlavný predstaviteľ úradu Pierre Benedetti.

Vedci plánujú pokračovať v odchyte a štúdiu mačiek, ktorým chcú dávať sledovacie zariadenia a usilovať sa o ich ochranu a uznanie čoby nový druh divokej mačky.

debata chyba
Viac na túto tému: #príbehy #mačka #Selma #líška #Korzika