V Brazílii objavili pozostatky nového druhu dinosaura

Brazílski paleontológovia našli nový druh dinosaura, ktorý obýval danú oblasť pred 90 miliónmi rokov. Jeho pozostatky boli objavené na juhu krajiny v štáte Paraná. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

03.07.2019 14:09
debata (1)

Fosílie novo objaveného druhu, ktorý podľa miesta nálezu – brazílsky štát Paraná – dostal meno Vespersaurus Paranaensis, boli podľa odborného časopisu Nature vypátrané na paleontologickom nálezisku pri meste Cruzeiro do Oeste na západe štátu Paraná.

Praveký jašter dosahoval dĺžku asi 1,5 metra a bol to podľa expertov mäsožravý dvojnožec. Práve charakteristiky skamenelých kostrových pozostatkov jeho končatín a jeho unikátneho pazúra pomohli identifikovať tento nález ako doposiaľ neznámy živočíšny druh.

Vedci sa domnievajú, že región, kde sa Vespersaurus Paranaensis rozmnožoval, bol teda v južnej časti Brazílie. Pred desiatkami miliónov rokov bola v tejto oblasti púšť.

Objav nového druhu pravekého zvieraťa tento rok oznámili aj inde v Južnej Amerike, a to v Argentíne. Tamojší dinosaurus sa vyznačoval vskutku neprehliadnuteľnými pichliačmi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #Brazília #paleontológovia #pozostatky dinosaura