Psy si podľa vedcov vyvinuli 'ľudské obočie'

Už ste niekedy premýšľali o tom, ako sa psy naučili robiť svoje "psie oči", pred ktorými sa zvyčajne povolíí pevná vôľa aj toho najprísnejšieho pána?

06.07.2019 06:00
dôchodkyňa, pes Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) [https://www.pnas.org/…653116.short?…]si psy počas desiatok tisíc rokov vyvinuli rovnaké tvárové svaly, ktoré u človeka ovládajú pohyb obočia. Vďaka tomu dokážu nasadiť výraz, pri ktorom naše srdce roztopí.

Výskum zahŕňal pitvu mŕtvych domácich psov a ich porovnanie s voľne žijúcimi vlkmi, ktorí sú predkami našich najlepších štvornohých priateľov – a od ktorých sa oddelili zhruba pred 33 000 rokmi. Vedci pochopiteľne uisťujú, že počas štúdie nebolo zabité žiadne zviera.

Vedci tiež v rámci štúdie nakrúcali dvojminútovú interakciu medzi psom a človekom, ktorého pes nepoznal, a potom rovnaký experiment zopakovali s vlkmi. Zaznamenávali pritom, do akej miery psy a vlci používajú špecifické svaly okolo očí, vďaka ktorým sa dvíha vnútorná časť obočia. Zistili pritom, že dva svaly okolo očí, ktoré sú bežne prítomné a dobre vytvarované u domácich psov, vlci podobne vyvinuté nemajú. A len psy dokážu pri pohľade na človeka zdvihnúť obočie nahor.

„Vďaka tomu ich oči vyzerajú väčšie, podobne ako u ľudských detí,“ povedala spoluautorka štúdie Anne Burrowsová z Univerzity Duquesne v Pittsburghu. „To u ľudí spúšťa opatrovateľské pudy.“ Pretože tieto svaly sú robustné u psov, ale nie u vlkov, „napovedá nám to, že tieto svaly a ich funkcie prešli selektívne evolúciou“, dodala.

Štúdia, ktorú viedla Juliane Kaminská z Portsmouthskej univerzity, stavia na predchádzajúcom výskume – predovšetkým potom na experimente japonských vedcov z roku 2015. Ten preukázal, že pri interakcii ľudí s ich psími miláčikmi na oboch stranách dochádza k uvoľňovaniu takzvaného hormónu lásky – oxytocínu. Podobný efekt nastáva medzi ľudskými matkami a ich novorodenými deťmi.

Ale najnovší výskum by mohol vysvetľovať, ako sa psom darí upútať našu pozornosť. Podľa vedcov existujú ešte ďalšie vysvetlenie toho, k čomu dochádza. Pohyb obočia môže byť dôležitý pre vytváranie puta medzi človekom a psom nielen preto, že vyvoláva opatrovateľské pudy, ale aj preto, že môže hrať úlohu pri komunikácii medzi psom a človekom.

Ľudia majú tendenciu venovať počas komunikácie s inými ľuďmi pozornosť horným partiám tváre, a psy môžu reagovať na túto dynamiku. Ďalšia hypotéza uvádza, že zdvihnutie obočia odkryje beľmo v psích očiach, čo je tiež „ľudským“ prvkom a ľuďom to u zvierat pripadá príťažlivé. Ostatné primáty majú beľmo tmavé, aby ich ich oči neprezradili predátorom.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #pes #výskum #obočie #štvornohý priateľ