Sterilizované mačky žijú dlhšie

Sterilizované mačky žijú dlhšie a lepšie, zistila francúzska štúdia, z ktorej cituje denník Le Figaro.

08.07.2019 06:00
mačka, mačička, mačiatko Foto:
Mačka - ilustračné foto.
debata (4)
Okrem nekontrolovaného množenia totiž sterilizácia predchádza tiež tvorbe nádorov a bráni šíreniu infekčných ochorení a vírusov. Viac ako 65 percent zo sto oslovených veterinárov by preto bolo za jej povinné zavedenie.

Francúzska spoločnosť pre ochranu zvierat (SPA), ktorá štúdiu vykonala, majiteľom sterilizáciu ich domácich miláčikov odporúča. „Sterilizácia nie je voľba, je to nutnosť, jediný zodpovedný krok pre ochranu a blaho mačky a celého spoločenstva,“ tvrdí šéfka SPA Emilie de Marcová. Okrem zlepšenia zdravia totiž tiež predĺži dĺžku jej života.

„Na rozdiel od všeobecne panujúcej domnienky je život pouličných mačiek mizerný a ich dĺžka dožitia sa odhaduje medzi dvoma a piatimi rokmi,“ uvádzajú autori štúdie. Partnerov pre párenie si nesterilizovaná mačka hľadá na rozsiahlom teritóriu, kde jej hrozí početné nebezpečenstvo: bitky, úrazy, týranie…

Mačka chovaná v domácnosti sa naproti tomu podľa štúdie dožíva až 20 rokov. Majitelia mačiek si niekedy neželajú svoje zviera vidieť trpieť. Niekedy tiež namietajú, že operácia je príliš drahá. Vo Francúzsku sa náklady na ňu pohybujú v rozmedzí 60 až 90 eur u kocúrov a od 140 do 180 eur u mačiek.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mačky #štúdia #vedci #sterilizované mačky