Vedci skúmali tancujúceho papagája - a závideli

Papagáj so žltým chocholom menom Snowball, pohojdávajúci sa v rytme hudby, zaujal publikum na serveri YouTube už pred desaťročím, teraz sa však stal predmetom seriózneho vedeckého bádania.

09.07.2019 13:48
debata (2)

Štúdia zverejnená v americkom časopise Current Biology „prvýkrát dokazuje, že iný živočíšny druh skutočne tancuje podľa ľudskej hudby, spontánne a bez výcviku, jednoducho na základe vlastného vývoja a sociálnych interakcií“, povedal agentúre AFP spoluautor štúdie Aniruddha Patel. Bádatelia u slávneho papagája napočítali prinajmenšom 14 tanečných variácií.

Patel, pôsobiaci ako výskumník v oblasti psychológie na univerzitách Tufts a na Harvarde, v rovnakom časopise pred desaťročím publikoval prvú štúdiu o Snowballovi, ale tancujúci kakadu dokázal len kývať hlavou a zdvíhať pazúry. Tieto gestá sa spájajú aj s rituálmi dvorenia.

Čoskoro potom si papagájova majiteľka Irena Schulzová z vtáčej rezervácie v Duncane v Južnej Karolíne všimla, že kakadu je čoraz kreatívnejší [http://www.birdloversonly.org/…owball.shtml].

V záujme vedy Patel a ďalší bádatelia trikrát prehrali hity z 80. rokov – Another One Bites the Dust a Girls Just Want to Have Fun – a nakrútili výsledok. Detailné preskúmanie nakrúteného materiálu záber po zábere umožnilo určiť 14 rôznych pohybov – podľa denníka The Guardian dokonca 16 – vrátane impozantného hádzania hlavou, hodného rockového koncertu.

„Ide o zložité pohyby, z ktorých väčšina nie je súčasťou prirodzeného správania papagájov,“ povedal Aniruddha Patel. „Je mi ľúto, že nedokážem tak tancovať ako Snowball,“ dodal.

Kritici pred rokmi o Snowballovi a ďalších, podobne obdarených jedincoch zo zvieracej ríše, tvrdili, že v relácii StarDance… keď hviezdy tancujú by asi neohromila. Zdá sa však, že niektoré vtáky skutočne majú zmysel pre rytmus.

Podľa The Guardian sa kakadu v zajatí dokážu dožiť až osemdesiatky – a Snowball je teraz vo veku približne 20 rokov, takže má ešte veľa času sa v tanci zdokonaliť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #papagáj #živočích