Na Islande odhalia pamätnú tabuľu prvému ľadovcu, ktorý sa roztopil

Nová pamätná doska bude na Islande pripomínať prvý ľadovec, ktorý zmizol v dôsledku otepľovania planéty.

23.07.2019 08:38
ladovec1 Foto:
Okjökull, ktorý prišiel o svoj status ľadovca.
debata

Okjökull, ktorý ešte pred sto rokmi pokrýval územie o rozlohe 15 štvorcových kilometrov, stratil status ľadovca už v roku 2014, informovala agentúra Reuters.

„Bude to prvý pamätník na svete, ktorý bude pripomínať ľadovec, ktorý zanikol v dôsledku klimatických zmien,“ uviedla Cymene Howeová, ktorá v minulom roku o ľadovci Ok natočila dokument.

„Dúfame, že upozorníme na to, o čo Zem prichádza, keď sa topia ľadovce,“ dodala.

Tabuľka, ktorá bude pripomínať miesto, kde bol... Foto: news.rice.edu
ladovec Tabuľka, ktorá bude pripomínať miesto, kde bol kedysi ľadovec Okjökull.

Pamätná tabuľa, na ktorej je nápis v islandčine a angličtine, nesie názov „List do budúcnosti“. „Ok je prvým islandským ľadovcom, ktorý o štatút ľadovca prišiel. Očakáva sa, že v nasledujúcich dvoch stovkách rokov rovnaký osud postihne všetky naše ľadovce,“ stojí na plakete. „Zmyslom tohto pamätníka je uznať, že vieme, čo sa deje a čo treba robiť. Len vy viete, či sme to urobili,“ budú si môcť od 18. augusta prečítať návštevníci na tabuľke pri mieste, kde sa kedysi rozprestieral Okjökull.

Na plakete je tiež údaj 415 ppm (častíc na milión) CO2, ktorý odkazuje na rekordné množstvo oxidu uhličitého v atmosfére namerané v máji tohto roku.

Island, prezývaný Zem ľadu a ohňa, neprichádza v dôsledku zmeny klímy len o svoje ľadovce. Očakáva sa totiž, že bude postupne ustávať aj aktivita miestnych sopiek, pretože topenie ľadovcov znižuje tlak na vulkanický systém.

debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #ľadovec #globálne otepľovanie #zmena klímy #rooztopený ľadovec