Vedci objavili vreckového žraloka, ktorý svieti

Výskumníkom z Tulane University v USA sa podarilo identifikovať žraloka, ktorý loví trochu nezvyčajne.

24.07.2019 08:50
Front view pocket shark533 Foto:
American pocket shark, teda "americký vreckový žralok".
debata (1)

Ako informovala americká stanica CNN, svoje obete láka tým, že v tme začne svietiť. Zaujímavé tiež je, že tento novo klasifikovaný druh má na dĺžku len 14 centimetrov. Podľa britského denníka The Independent má okrem vedeckého pomenovania aj pregnantný názov: American pocket shark, teda „americký vreckový žralok“.

Americký vreckový žralok (Mollisquama mississippiensis), živočích prvýkrát objavený vo februári 2010 v Mexickom zálive, bol oficiálne klasifikovaný tento týždeň. Tulane University https://news.tulane.edu/…pocket-shark, sídliaca v meste New Orleans v štáte Louisiana, na svojom webe zmieňuje, že ide o samčeka.

K výskumníkom z Louisiany sa dostal už v roku 2010, kedy ho práve vo vodách Mexického zálivu zobrala loď amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA). To, že ide o doposiaľ nepoznaný druh, si uvedomili až o tri roky neskôr, keď si ho biológ z NOAA Mark Grace všimol medzi inými, menej svetielkujúcimi exemplármi.

Malý predátor sliedi viac ako 300 metrov hlboko pod morskou hladinou. Podľa aktuálne zverejnenej štúdie žralok z malej vreckovej žľazy, ktorá je umiestnená v blízkosti predných plutiev, vylučuje svetielkujúcu tekutinu. Takýmto spôsobom priláka obeť, ktorá pláva za svetlom, zatiaľ čo on prakticky neviditeľný zdola zaútočí.

Jeho schopnosť produkovať svetlo pochádza z kombinácie takzvaných fotofórov v blízkosti prsných plutiev, ktoré produkujú bioluminiscenčnú tekutinu.

Malý žralok je navyše jedným z iba dvoch známych druhov „vreckových žralokov“ rodu Mollisquama. Ďalším takzvaným vreckovým – a zriedka videným – žralokom je podľa britského denníka The Daily Mail tichomorský Mollisquama Parini. Tento rybovitý stavovec je väčší, na dĺžku máva okolo 40 centimetrov. Bol objavený roku 1979 pri pobreží Čile, dopĺňa web Science Alert.

"V histórii vedy o rybárstve boli zachytené či ohlásené len dva žraloky vreckové. Oba sú samostatné druhy, každý z iného oceánu. A oba sú mimoriadne vzácni, "vysvetlil Grace, ktorý strávil štúdiom týchto tvorov viac ako tri desaťročia.

„Skutočnosť, že vo vodách Mexického zálivu zatiaľ vedci objavili iba jedného vreckového žraloka, je dôkazom toho, ako málo o tomto zálive vieme,“ poznamenal k tomu podľa CNN odborník z Tulane University Henry Bart.

Vedci verejnosť o žralokovi z daného zálivu informovali už v roku 2015, identifikovať a definitívne potvrdiť jeho konkrétny druh sa im ale teda podarilo až teraz.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskumníci #žralok #Mexický záliv