VIDEO: Pes sa učí novým povelom prostredníctvom vibračnej vesty

Systém môže byť užitočný v situáciách, keď pes nie je v dohľade svojho majiteľa, napríklad pri vojenských psoch alebo pri ich zapojení v pátracích a záchranných misiách.

24.07.2019 15:55
vesta Foto: ,
Pes menom Tai sa učí reagovať na povely unikátnym spôsobom - prostredníctvom vibrácií v jeho veste.
debata

Pes menom Tai sa učí reagovať na povely unikátnym spôsobom – prostredníctvom vibrácií v jeho veste. Taia vychovávali, aby sa stal vodiacim psom pre nevidiaceho, avšak neprešiel testami, pretože sa ľahko rozptýlil a preferoval oňuchávanie vecí naokolo. Oveľa lepšie však reaguje na povely prostredníctvom vibrácií z vesty ako na ústne povely.

Systém, ktorý testuje, môže byť užitočný v situáciách, keď pes nie je v dohľade svojho majiteľa. Môže tomu tak byť napríklad pri vojenských psoch alebo pri ich zapojení v pátracích a záchranných misiách. Vesta môže tiež pomôcť ľuďom s postihnutím pri komunikácii s asistenčným psom.

Systém vyvinuli na izraelskej Ben-Gurion University (BGU) https://in.bgu.ac.il/…bration.aspx a je založený na prispôsobenej psej veste, ktorá pozostáva zo štyroch malých vibračných motorčekov umiestnených na chrbáte a bokoch psa. Toho následne cvičia, aby reagoval na rôzne vibrácie zaslané cez diaľkové ovládanie.

Nateraz sa Tai, šesťročný kríženec labradorského retrívera a nemeckého ovčiaka, naučil reagovať na niekoľko povelov, vrátane „otoč sa“, „dole“, „ku mne“ a „zastav“. „Výsledky nášho výskumu ukázali, že pes reaguje na tieto vibračné podnety rovnako alebo ešte lepšie ako na ústne povely,“ povedal Amir Shapiro, riaditeľ laboratória pre robotiku na oddelení mechanického inžinierstva pri BGU. „Naša štúdia má sľubné výsledky, ktoré otvárajú cestu k používaniu haptiky pri komunikácii medzi človekom a psom,“ uzavrel. Haptika je neverbálna komunikácia, ktorá môže, napríklad, použiť dotyk na kontrolu a interakciu s počítačom.

Ďalším krokom je použitie rôznych plemien psov s rôznym vekom, ako aj psov v rôznom štádiu tréningu. Počíta sa tiež so zdokonalovaním samotnej vesty.

Štúdiu prezentovali tento mesiac na World Haptics Conference v Japonsku.

debata chyba
Viac na túto tému: #test #pes #výskum #povely #vibračná vesta