V Indii pribúda tigrov. Je ich asi tritisíc

Počet tigrov v Indii sa za uplynulé štyri roky výrazne zvýšil a dosiahol takmer 3 000. Výsledky minulého sčítania oznámil na tlačovej konferencii indický premiér Narendra Modi.

29.07.2019 13:33
tiger Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pripomenul zároveň, že pred 15 rokmi v krajine žilo len okolo 1 400 tigrov. India teraz predstavuje jednu z najbezpečnejších oblastí pre tieto ohrozené mačkovité šelmy na svete, uviedol predseda vlády.

Indické úrady sčítajú tigre každé štyri roky. Minister životného prostredia Prakáš Džávadékar povedal, že zatiaľ čo v roku 2010 bolo na území Indie registrovaných 1 706 tigrov, v roku 2014 to bolo už 2 226 a teraz ich je okolo 3 000.

Podľa premiéra Módího ide o historický úspech. „Pred deviatimi rokmi sa v Petrohrade rozhodlo, že do roku 2022 by sa mala populácia tigrov vo svete zdvojnásobiť. My v Indii sme tento cieľ splnili s štvorročným predstihom,“ povedal indický ministerský predseda. „Počet chránených území v Indii vzrástol z 692 v roku 2014 na 860,“ dodal Modi.

Organizácia na ochranu prírody výsledky privítala. „India môže byť veľmi hrdá na svoje ekologické úspechy … Stále je ale pred nami ešte dlhá cesta, než sa nám podarí zabezpečiť pre divoko žijúce tigre dlhodobú budúcnosť,“ vyhlásila zakladateľka organizácie na ochranu voľne žijúcich druhov Wildlife Protection Society of India Belinda Wrightová.

Slony a tigre patria podľa agentúry AP v Indii stále medzi najviac lovené zvieratá, ktorých kosti a kly sa draho predávajú na čiernom trhu na využitie v čínskej medicíne.

Wrightová poukázala tiež na to, že v Indii čoby druhej najľudnatejšej krajine sveta predstavujú veľký problém konfliktné záujmy tigrov a miestnych obyvateľov. Budovanie nových ciest, miest a energetických projektov a s tým spojené odlesňovanie zmenšuje prirodzené životné prostredie tigrov. Tie sa tak často ocitajú v blízkosti ľudských príbytkov. Podľa údajov indickej vlády zabijú tigre alebo slony v Indii denne zhruba jedného človeka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #tigre #rast populácie #sčítanie tigrov