Na Slovensku sa tento rok narodilo rekordných 73 mláďat sokola červenonohého

Kriticky ohrozené sokoly červenonohé tento rok vyviedli 73 mláďat, úspešne hniezdilo 15 párov.

30.07.2019 14:58
shutterstock 1441782020 Foto:
Sokol červenonohý.
debata

Podľa Ochrany dravcov na Slovensku je to historicky najviac od roku 2004, odkedy populáciu týchto sokolov sledujú. Na Slovensku je len jediná lokalita, kde sokol červenonohý hniezdi, nachádza sa na juhozápade krajiny. „Okrem celkového počtu párov a vyletených sokolíkov nás príjemne prekvapilo aj päť mláďat v jednom z hniezd. Na Slovensku je to historicky prvý preukázaný prípad piatich mláďat pri tomto druhu, dosiaľ boli známe len nižšie čísla," konštatoval Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku. Vysvetlil, že táto sezóna v niektorých regiónoch dravcom priala mimoriadne dobrou dostupnosťou dôležitej zložky potravy – hraboša poľného. "Ide o nepravidelný jav, ktorý sa u nás opakuje približne každé tri až štyri roky,“ doplnil Chavko. Sokol červenonohý je podľa Chavka mimoriadne citlivý na kvalitu prostredia a dostatok vhodnej potravy. Okrem drobných hlodavcov tvorí dôležitú zložku potravy tiež hmyz.

Koncom 20. storočia hniezdilo na Slovensku až 70 párov sokola červenonohého, v dôsledku intenzívneho poľnohospodárstva sa však dostal na hranicu vyhynutia. V roku 2012 už na Slovensku nebol zistený ani jediný hniezdiaci pár. Sokol červenonohý, ktorý žije v poľnohospodárskej krajine, potrebuje k výchove mláďat veľa hmyzu a hlodavcov. Ak sa polia príliš ošetrujú herbicídmi, pesticídmi a inou chémiou alebo sú nevhodne zvolené plodiny, ponuka potravy môže klesnúť. Výsledkom je malý počet mláďat a ak sa prostredie stane nezaujímavým, sokoly opustia lokalitu.

Sokoly, podobne ako iné dravce, si vlastné hniezda nestavajú, preto je dôležitý výskyt prirodzených staviteľov, ktorými sú krkavcovité vtáky, ako aj pomoc človeka. V rámci programu na záchranu sokola červenonohého, prezývaného aj fešák medzi dravcami, nainštalovala Ochrana dravcov na Slovensku od roku 2012 na juhozápade krajiny vyše 120 búdok a pletených hniezd a vysadila asi 200 stromov. Po niekoľkoročnej snahe a aktivitách na zlepšenie podmienok sa tento druh z afrických zimovísk opäť pravidelne vracia na Slovensko. Zaujímavosťou pri tomto druhu sú takzvaní pomocníci, ktorí pomáhajú hniezdiacim párom pri starostlivosti o potomstvo. Nezriedka ide o mláďatá z minulých rokov, ktoré sa vrátili do lokality.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sokol #ohrozený druh #dravec