Fotograf a biológ Dekker zachytil vráskavca s tuleňom na jazyku

Fotograf a biológ Chase Dekker na unikátnom zachytil vráskavca zaskočeného vo chvíli, keď sa mu dostal do otvorenej papule tuleň.

31.07.2019 09:36
debata (1)

Duchaprítomný Dekker urobil záber 22. júla z lode, na ktorej sa vydal pozorovať veľryby pri pobreží kalifornského Monterey.

„Videl som už úplne šialené veci, ale nič ako toto,“ povedal dvadsaťsedemročný Dekker, ktorý sa venuje fotografovaniu zvierat vo voľnej prírode už desať rokov.

V pondelok 22. júla zbadal z lode skupinu asi troch vráskavcov a zhruba stovku tuleňov. Živili sa z kŕdľa sardel na hladine, keď zrazu jedného z vráskavcov zaskočilo nezvyčajne veľké sústo.

„Pozorovali sme ich dlho a potom sa stalo to, čomu hovorím životná príležitosť. Stále tomu nemôžem uveriť. Mal som len zlomok sekundy, než si vráskavec uvedomil, že na ňom pristál tuleň, aby som to zachytil,“ povedal Dekker. Podľa BBC si je „na viac ako 100 percent“ istý, že tuleň dopadol dobre a nakoniec odplával.

Vráskavce nemajú zuby, ale kostice, ktorými filtrujú z morskej vody potravu. Vráskavec podľa Dekkera väčšinou zhltne sústo z mora za päť sekúnd, v tomto prípade ale zostal s otvorenými čeľusťami 15 sekúnd, a dal tak tuleňovi dosť času na to, aby sa zachránil. „V skutočnosti nad ním čeľuste vôbec nezavrel, takže by sa mu nemalo nič stať. Musel byť vydesený, ale nezranený,“ usudzuje Dekker.

Teraz smeruje na Tongu so skupinou milovníkov prírody, ktorí si chcú s vráskavcami zaplávať. Že by niekto skončil v ich čeľustiach, podľa Dekkera nehrozí.

„Plávame s nimi, ale je to chovná skupina, nebudú na love. Väčšinou tam papuľu vôbec neotvárajú,“ uistil Dekker. Plavci sa nemusia obávať vráskavcov pod sebou, ale musia sledovať, či nie sú nad nimi. „Vlani ich na nás pár skoro skočilo. Stále vyskakujú z vody, vyskočili, keď som bol celkom blízko,“ povedal Dekker.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #fotograf #tuleň #vráskavec #veľryba #biológ