Bežné jablko má v sebe viac ako 100 miliónov baktérií

Typické jablko obsahuje viac ako 100 miliónov baktérií. Prišli na to vedci z Technickej univerzity v Grazi pri svojom výskume, ktorého výsledky v časopise Frontiers in Microbiology.

01.08.2019 08:38
jablko Foto:
Ilustračné foto,
debata

Najviac baktérií pritom podľa nich prekvapivo nie je na šupke, ale v dužine a semenách. Mikroorganizmy sú podľa vedcov dôležité pre zdravú črevnú mikroflóru.

„Baktérie, huby a vírusy z našej stravy osídľujú prechodne naše črevo,“ vysvetlila agentúre DPA biologička Gabriele Bergová, ktorá je spoluautorkou štúdie. „Varenie väčšinu z nich zabíja, preto sú surové ovocie a zelenina obzvlášť dôležitými zdrojmi mikroorganizmov v čreve,“ dodala Bergová.

Rakúski vedci v rámci svojho výskumu porovnávali tiež dve rôzne jablká. Jablko, ktoré je vyrobené v režime bio, a jablko z konvenčného poľnohospodárstva. V oboch pritom objavili zhruba rovnaký počet baktérií. Čerstvo zozbierané bio jablká však podľa Bergovej obsahovala oveľa pestrejšie spektrum baktérií. Podľa nej tak možno povedať, že bio jablká sú lepšie – prinajmenšom pre zdravie ľudského čreva.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #jablko #baktérie #dužina