Obnova požiarmi zničených lesov na Sibíri môže trvať aj vyše 100 rokov

Rozloha územia, ktoré na ruskej Sibíri a Ďalekom východe zachvátili lesné požiare, sa zmenšila o štvrtinu. Podľa agentúry Interfax o tom v pondelok informovalo ministerstvo pre mimoriadne situácie.

05.08.2019 15:52
Rusko Sibír lesné požiare životné prostredie Foto:
Na satelitnej snímke Ruskej vesmírnej agentúry Roscosmos z 21. júla 2019 je lesný požiar v regióne Krasnojarsk na východe ruskej Sibíri. Lesné požiare na ruskej Sibíri dosahujú veľké rozmery pravidelne, ich tohtoročný rozsah je však natoľko bezprecedentný, že môže mať dlhodobý vplyv na životné prostredie.
debata (19)

Zásluhu na zmenšení plochy horiacich lesov majú podľa ministerstva príslušníci zásahových jednotiek jeho rezortu, ako aj posily povolané z ministerstva obrany.

Tlačová služba ministerstva spresnila, že nasadené zložky v priebehu jedného týždňa dokázali eliminovať požiare na viac ako milióne hektárov. V osobitne chránených oblastiach sú už uhasené všetky požiare.

V súčasnosti je v aktívnej fáze horenia asi 57 000 hektárov: na území Krasnojarského kraja ide o viac ako 42 000 hektárov, v Irkutskej oblasti horia porasty na 14 000 hektároch a v Sachskej republike (Jakutsko) 240 hektárov.

Podľa Interfaxu v Krasnojarskom kraji horelo aj v oblasti, kde pred viac ako 100 rokmi dopadlo teleso označované za tunguzský meteorit. Ide o ťažko prístupnú lokalitu v prírodnej rezervácii. Do oblasti nevedú cesty, takže hasičov tam vysadili z vrtuľníkov.

Letecký prieskum v oblastiach postihnutých požiarmi ukázal, že väčšina z nich vypukla blízko ciest, takže ich hlavnou príčinou bola s najväčšou pravdepodobnosťou neopatrná manipulácia s ohňom.

Vedci z Krasnojarského vedeckého centra (KNC) sibírskej pobočky Ruskej akadémie vied sa domnievajú, že lesy sa po požiaroch na Sibíri môžu zotaviť najskôr v priebehu 60 rokov. V niektorých oblastiach severskej tajgy môže tento proces trvať aj viac ako 100 rokov, uviedla tlačová služba KNC.

Vedci tiež uviedli, že k požiarom v borovicových a listnatých lesoch na Sibíri dochádzalo aj v minulosti, pričom v intervaloch od 20 do 50 rokov. Niektoré lesy v bažinatých oblastiach zachvátil požiar raz za 100–150 rokov. Teraz, v dôsledku zmeny klímy a ľudskej činnosti, sa toto časové rozpätie podstatne skrátilo a predstavuje 5–15 rokov, vysvetlili vedci podľa agentúry Interfax.

Podľa údajov ruskej inštitúcie Avialesoochrana požiare, z ktorých väčšina sa vyskytla v Jakutsku, v Krasnojarskom kraji a Irkutskej oblasti, zachvátili územie s celkovou rozlohou viac ako tri milióny hektárov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Sibír #lesy