Pod ľadovec na Špicbergoch vypustia špeciálneho robota

Vedci sa chcú dozvedieť viac o vplyve vody z roztopeného ľadovca na proces, ktorý môže zapríčiniť padanie veľkých kusov ľadu.

07.08.2019 10:37
ecosub web Foto:
Robot bude zhromažďovať dáta a merať teplotu a slanosť v hĺbke približne sto metrov pod ľadovcom Kronebreen.
debata

Tím vedcov zo Scottish Association for Marine Science (SAMS) z mesta Oban mieri do oblasti súostrovia Špicbergy, kde plánuje využiť podvodné robotické zariadenie (AUV) na misiu, ktorá je pre ľudí príliš nebezpečná. Veria, že im nové informácie pomôžu pochopiť niektoré javy súvisiace s topením ľadovcov. Vedci sa chcú dozvedieť viac o vplyve vody z roztopeného ľadovca na proces, ktorý môže zapríčiniť padanie veľkých kusov ľadu.

Robot bude zhromažďovať dáta a merať teplotu a slanosť v hĺbke približne sto metrov pod ľadovcom Kronebreen. Zariadenie ecoSUB má hmotnosť menej ako štyri kilogramy a je zhruba meter dlhé. Vedúci výpravy Mark Inall potvrdil, že pre člny je príliš nebezpečné priblížiť sa k ľadovcu pre riziko padajúceho ľadu a vysokých vĺn. „Chceme sledovať, akým spôsobom teplo v oceáne topí ľadovec, a to najmä tam, kde sa oceán stretáva s ľadovcom,“ dodal. „Interakcia medzi vodou z roztopeného ľadovca a morskou vodou pod ľadovcami je veľmi podceňovaná,“ vyhlásil.

SAMS vypustí ďalej od ľadovca aj väčšie AUV na detailnejšie merania, zatiaľ čo dron sa postará o letecké zábery, ktoré použijú na vytvorenie 3D mapy.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #výskum #robot #Špicbergy #kusy ľadu