Energetici odložili práce na vedení, sokol lastovičiar môže nerušene vychovávať mláďatá

Energetici prerušili práce na elektrickom vedení, kde hniezdi sokol lastovičiar, aby vzácnemu vtáctvu umožnili nerušene vychovať štyri mláďatká.

07.08.2019 13:58
sokol lastoviciar dravce.sk Foto:
Všetky 4 mláďatá sokolov lastovičiarov sú podľa ochranárov v poriadku a o niekoľko dní už opustia hniezdo natrvalo.
debata

Sokol lastovičiar vychováva svoje potomstvo až v letných mesiacoch. Prilieta totiž z ďalekých afrických zimovísk a tento proces sa tak u neho začína neskôr. "Znášanie vajíčok sa začína v máji, približne po mesiaci za z nich liahnu mláďatká. Tie potrebujú ďalší mesiac v opatere dospelého páru, kým samé nájdu odvahu vzlietnuť,“ povedal Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.

Všetky 4 mláďatá sokolov lastovičiarov sú podľa... Foto: Ochrana dravcov na Slovensku
sokol lastoviciar2 dravce.sk Všetky 4 mláďatá sokolov lastovičiarov sú podľa ochranárov v poriadku a o niekoľko dní už opustia hniezdo natrvalo.

Tento párik sokolov si vybral na hniezdenie kovový stožiar. Tento typ vedenia s napätím 220 kV však energetici postupne nahrádzajú typom 400 kV. Tak to malo byť aj v tomto prípade. "Z dôvodu výskytu chráneného živočícha sme práce prispôsobili biologickým požiadavkám, o ktorých sme boli informovaní. Vodiče sme demontovali tak, aby bolo minimalizované vyrušovanie hniezdiaceho páru. Ostatné práce, teda demontáž stožiara, budú pokračovať až po tom, ako nám ornitológovia potvrdia, že všetky štyri mláďatá hniezdo opustili,“ uviedol Norbert Deák zo Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy.

Spoločnosť s Ochranou dravcov spolupracuje dlhodobo. Podobným spôsobom už spolu ochránili mláďa orliaka morského, keď sa prispôsobili práce počas výstavby nového vedenia v roku 2016. „Žiaden zo sokolov si nestavia vlastné hniezdo, pomáhame im okrem iného aj inštaláciou hniezdnych podložiek a búdok na stožiare," doplnil Chavko.

Primárne majú búdky slúžiť pre sokola rároha. Pri obci Kapince, v nitrianskom okrese, si pár sokola lastovičiara vybral hniezdo krkavca, hneď vedľa búdky, v ktorej zase vyviedol tri mláďatá sokol myšiar. "Sokoly sa tu cítia bezpečne, sú chránené pred predátormi i nepriazňou počasia a vychovajú viac potomstva,“ dodal Chavko.

Sokol lastovičiar loví takmer výhradne vtáky,... Foto: Ochrana dravcov na Slovensku
sokol lastoviciar dospely2 dravce.sk Sokol lastovičiar loví takmer výhradne vtáky, predovšetkým spevavce a hmyz. Dokáže chytiť aj takých výborných letcov, ako sú dážďovníky, lastovičky či belorítky.
Sokol lastovičiar k nám prilieta hniezdiť z... Foto: Ochrana dravcov na Slovensku
sokol lastoviciar dospely dravce.sk Sokol lastovičiar k nám prilieta hniezdiť z ďalekých afrických zimovísk, preto sa uňho proces hniezdenia začína o niečo neskôr.
  • Sokol myšiar je najpočetnejším z našich sokolov, preto búdky na stožiaroch obsadzuje najčastejšie.
  • Po poslednej kontrole môžeme konštatovať, že všetky 4 mláďatá sokolov lastovičiarov sú v poriadku a za niekoľko dní už opustia hniezdo natrvalo.
  • Sokol lastovičiar loví takmer výhradne vtáky, predovšetkým spevavce a hmyz. Dokáže chytiť aj takých výborných letcov, ako sú dážďovníky, lastovičky či belorítky.
debata chyba
Viac na túto tému: #energetici #SEPS #Ochrana dravcov na Slovensku #sokol lastovičiar