Letným prírastkom sa v bojnickej zoo darí

Počas leta sa v bojnickej zoo narodilo viacero mláďat.

09.08.2019 12:00
Antilopa vrana 2 Foto:
Antilopa vraná.
debata (1)

Posledný májový deň sa v Národnej zoo Bojnice narodili dve mláďatá kariamy červenozobej (Cariama cristata), ktorá v zoologických záhradách patrí k náročnejším chovancom aj preto, že ide o potravného špecialistu.

Mláďa kariamy červenozobej (Cariama cristata),... Foto: Jaroslav Slašťan, zoo Bojnice
Kariama Mláďa kariamy červenozobej (Cariama cristata), ktorá v zoologických záhradách patrí k náročnejším chovancom aj preto, že ide o potravného špecialistu.

Pre jej typické hlasité volanie – škriekanie, ktoré sa ozýva do vzdialenosti niekoľkých kilometrov ju domorodci Južnej Ameriky využívajú ako strážneho psa.

Jeleň bieloústy. Foto: Jaroslav Slašťan, zoo Bojnice
Jelen bielousty Jeleň bieloústy.

„Z júnových prírastkov sú zaujímavé mláďatá kopytníkov. 16.júna sa narodilo mláďa jeleňa bieloústeho (Cervus albirostris). Otcom je desaťročný samec Láďa dovezený zo Zoo Ústí nad Labem a matkou Girda, narodená v roku 2010 a dovezená z Tierpark Berlín, pričom oboch chováme v našej zoo od roku 2011,“ vraví Jaroslav Slašťan, hovorca bojnickej zoo. Jeleň bieloústy zo všetkých tibetských jeleňovitých druhov žije najvyššie, vo výškach od 3 500 do 5 100 metrov. Jeho domovom sú čínske provincie Tibet, Qinghai, Gansu a Sichuan, sčasti i Yunnan. „Okrem našej zoo ho chová len osem európskych zoologických záhrad,“ približuje Slašťan.

O deň neskôr, 17.júna k obyvateľom zoo pribudol samec antilopy vranej (Hippotragus niger niger), ktorý je druhým tohtoročným prírastkom u týchto antilop a zároveň už ôsme mláďa tejto africkej antilopy narodenej tunajšej zoo. „Jeho otcom je Eben, 6 ročný samec, ktorého sme doviezli v roku 2017 z Maďarska a matkou Salima, ktorá bola narodená v roku 2014 v našej zoo. Antilopa vraná je chovaná približne v 35 európskych zoo a na rozdiel od iných druhov antilop je v zoologických záhradách chovaná len veľmi zriedka,“ vysvetlil.

Najmenšie opice sveta kosmáče trpaslíčie... Foto: Jaroslav Slašťan, zoo Bojnice
mladakosmaca Najmenšie opice sveta kosmáče trpaslíčie (Cebuella pygmaea).

Najmenšie opice sveta kosmáče trpaslíčie (Cebuella pygmaea), chovajú už od roku 2006. Už 4. júla sa narodili chovnému páru dve mláďatá. „Samička rodí po 140 dní trvajúcej gravidite najčastejšie dvojčatá, o ktoré sa počas prvých dní stará otec. V skupine sa pári vždy len jeden dominantný pár, ostatné jedince, ktoré môžete v našej zoo vidieť sú jeho potomkovia. Dva dni po ich narodení sme v zoo privítali z parížskej zoo najväčšieho a najmohutnejšieho zo všetkých známych zobákorožcov – zobákorožca kaferského (Bucorvus leadbeateri) a z Biotropica Val de reuil severoaustrálsku kenguru svižnú (Notamacropus agilis), ktorá sa v európskych zoo chová len veľmi vzácne. Deviaty júlový deň sme sa potešili prírastku 4 mláďat páva korunkatého (Pavo cristatus),“ povedal Slašťan.

Nandu pampový (Rhea americana). Foto: Jaroslav Slašťan, zoo Bojnice
nandu3 Nandu pampový (Rhea americana).

Z OASYS MiniHollywood Zoo priviezli 16. júla samca zobákorožca hrubozobého (Ceratogymna atrata). O deň nato k stabilnému chovnému páru ibisov austrálskych (Threskiornis molucca) pribudli dve mláďatá a ďalšie dve posledné júlové dni. Posledné dva júlové týždne sa „zbierka“ rozrástla o jedno mláďa nandu pampového (Rhea americana) a jedného škorca purpurového (Lamprotornis purpureus).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #zoo #prírastky #mláďatá #zoo Bojnice