Archeológovia našli v Pompejách zbierku rituálnych amuletov

Talianski archeológovia objavili v jednom z domov v Pompejách truhlu s viac ako stovkou predmetov, ktoré považujú za amulety.

15.08.2019 08:50
amulet Foto:
V Pompejách našli archeológovia viac ako sto amuletov.
debata

Sú medzi nimi napríklad sošky, kryštály, prívesky, kostené gombíky, ale napríklad aj miniatúry penisov, informovala agentúra ANSA. Aký zmysel predmety mali, vedci zatiaľ s istotou nevedia, podľa riaditeľa Pompejí Massima Osanna je však najpravdepodob­nejšie, že sa amulety používali pri magických rituáloch.

Kolekcia predmetov sa našla v jednom z domov v tej časti Pompejí, ktorá sa teraz odkrýva. Vila nazývaná Casa del Giardino (Dom so záhradou) pritom jeden významný objav priniesla už vlani – vtedy sa na jej stene našiel nápis, ktorý odborníkmi s definitívnou platnosťou prinútil zmeniť predpokladaný dátum skazy Pompejí z augusta na október roku 79 nášho letopočtu.

„Takto veľkú a rozmanitú zbierku sme doteraz nikdy nenašli. Je to úžasný objav,“ uviedol Osann. Predmety zo skla, bronzu, kostí a jantáru podľa neho zrejme patrili žene, ktorá s ich pomocou vykonávala ochranné rituály. „Je tam veľa predmetov s falickou symbolikou, podobných maľbám v Pompejach, ktoré mali ochraňovať domy a prinášať šťastie. Jantár je zase spájaný s plodnosťou a šťastím v láske,“ doplnil.

Teóriu o ženskej majiteľke podľa Osannu zodpovedá aj to, že na niektorých predmetoch sú rytiny chrobákov, práve motívy s chrobákmi pritom boli na základe egyptskej tradície v antickom Ríme používané na predmetoch, ktoré mali chrániť tehotné a novorodenca. Kostené amulety sa podľa všetkého zase užívali pri rituáloch, ktoré mali pomôcť získať lásku vybranej osoby. „Vieme o týchto rituáloch z písomných prameňov, ale je vzácnosť nájsť takýto doklad,“ dodal Osann.

V rovnakom dome ako amulety sa podarilo odkryť aj fresky a mozaiky, ale aj pozostatky desiatich ľudí, ktorí pri erupcii sopky Vezuv pred dvoma tisícročiami zahynuli. Teraz sa budú vykonávať analýzy DNA, ktoré majú zistiť, či išlo o členov jednej rodiny. „Majiteľka amuletov je možno medzi nimi,“ domnieva sa Osann.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #vykopávky #Pompeje #amulety #predrmety