V Čile premiestnili posledné žaby loa z divočiny do zoo

Zoologická záhrada v čilskom hlavnom meste Santiago de Chile minulý týždeň premiestnila posledné kusy kriticky ohrozených žiab loa z voľnej prírody, aby zabránila vyhynutiu druhu.

14.08.2019 09:25
debata

Posledných známych štrnásť odchytených kusov je teraz v danej zoo, informovala agentúra Reuters.

Prirodzeným stanoviškom pre tento druh žiab je práve rieka menom Loa, najdlhší tok v Čile, ktorá sa nachádza v severnej časti krajiny. Preteká takisto púšťou Atacama. Žaba loa sa má všeobecne nachádzať v oblastiach suchého čílskeho severu, avšak teraz sa už nachádzala len na jedinom známom mieste – vo vysychajúcej časti rieky Loa pri meste Calama.

Vzhľadom na pokračujúce sucho a skutočnosť, že ide o druh ohrozený vyhynutím, chilskí vedci zhromaždili posledné divoké žaby, ktoré našli, a dopravili ich do zoo v hlavnom meste Santiagu. Išlo o 14 kusov.

Podľa miestnych úradov bolo toto rozhodnutie ťažké, ale nutné.

Herpetológ Andres Cherrier uviedol, že žaby budú v zoo kŕmené. Dúfa, že sa nakoniec spária, aby sa zvýšil počet kusov príslušného vymierajúceho druhu obojživelníkov.

Živočíchy nestačia držať tempo s klimatickými zmenami. „Nevzdávame sa nádeje, že sa tento druh žiab zotaví a vráti sa do svojho prirodzeného divokého prostredia,“ dodala na záver podľa agentúry Reuters čilská ministerka životného prostredia Carolina Schmidtová.

debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #ohrozený druh #vyhynutie #žaby #voľná príroda