Vzduch zamorujú mikroplasty. Vedci ich objavili dokonca aj v snehu v Arktíde

Mikroplasty sa dostávajú aj na také vzdialené miesta ako je Arktída, zistili vedci, ktorí skúmali sneh z tejto oblasti sveta.

16.08.2019 16:00
csm 20170804 Sampling Arctic sea ice 006... Foto:
Vedci z inštitútu AWI v Bremerhavene skúmali vzorky snehu zozbierané z ľadových krýh.
debata (1)

Čiastočky umelých hmôt menšie ako päť milimetrov sú nasávané do atmosféry a potom sa dostanú aj do tých najodľahlejších regiónov. Vedecký tím z nemeckého Inštitútu Alfreda Wegenera pre polárny a morský výskum (AWI) tak dospel k záveru, že vzduch je silne znečistený mikroplastu. Do budúcnosti je potrebné skúmať možný vplyv tohto znečistenia na ľudské zdravie, napísala agentúra DPA.

Vedci z inštitútu AWI v Bremerhavene skúmali vzorky snehu z nemeckého súostrovia Helgoland, z Bavorska, Brém, zo švajčiarskych Álp a z Arktídy. V prípade Arktídy išlo o vzorky zozbierané z tamojších ľadových krýh a z ostrovov Špicbergy. Sneh rozpustili, vodu prefiltrovali a zvyšok potom skúmali pomocou infračervenej spektroskopie.

Mikroplasty objavili v takmer všetkých vzorkách. Ich obsah v snehu zhromaždený na Arktíde bol síce menší ako v tom z Európy, aj tak bol ale „podstatný“. V priemere to bolo 1 760 častíc na jeden liter vody. Najviac sa ich nachádzalo v snehu, ktorý spadol vedľa cesty na bavorskom vidieku. V litri vody, ktorá vznikla jeho rozpustením, bádatelia našli 154 000 čiastočiek. Boli to kúsočky lakov, nitrilkaučuku a polyamidu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #arktída #sneh #vzorky #mikroplasty