Desiatky delfínov uhynuli kvôli vírusu podobnému osýpkam

Desiatky delfínov, ktoré uhynuté od začiatku roka vyplavilo more na talianske pobrežie, zabil vírus podobný tomu, ktorý u ľudí spôsobuje osýpky.

19.08.2019 13:32
20-delfiny-4x Foto:
Ilustračné foto.
debata

Delfíny mali podľa vedcov oslabenú imunitu kvôli pesticídom, napísal s odkazom na vedecké skúmanie udalostí britský denník The Times.

Od tohtoročného januára bolo na plážach Toskánska vyplavených viac ako 40 uhynutých delfínov, čo je takmer dvakrát viac ako za celý minulý rok. Vedci z univerzity v Siene v spolupráci s miestnymi úradmi otestovali desiatky vyplavených delfínov a zistili, že úhyn spôsobil morbillivírus, ktorý rybám spôsobuje dýchacie ťažkosti a poškodenie mozgu a ďalších orgánov. U ľudí je pôvodcom osýpok, u zvierat spôsobuje psinku alebo dobytčí mor.

Okrem morbillivírusu vedci podľa biologičky Cecilie Manciusovej zistili u delfínov mimoriadne vysokú kontamináciu pesticídmi – najvyššiu, akú kedy v Stredozemnom mori zaznamenali. „Sme presvedčení, že imunitný systém delfínov oslabujú pesticídy, ktoré sa vyplavia do mora, a chemické látky obsiahnuté v lodných náteroch proti riasam,“ uviedla biologička z toskánskeho úradu pre ochranu životného prostredia.

Morské cicavce sú pesticídmi a ďalšími chemikáliami obzvlášť ohrozené, pretože stoja na vrchole potravinového reťazca. Chemikálie sa hromadia v každom jeho článku, od planktónu po kôrovce a končia v telách delfínov, uviedla Mancusiová. Delfínom priťažuje aj fakt, že žijú až 40 rokov a majú veľké zásobárne tuku, kam sa chemikálie ukladajú. Samičky navyše produkujú veľmi tučné mlieko, takže látky odovzdajú svojim potomkom.

Morbillivírus už sa niekoľkokrát v Stredozemnom mori vyskytol – v roku 1990 na následky choroby uhynulo asi tisíc delfínov pruhovaných. Zasiahol ale aj populácie veľrýb. Choroba medzi morskými cicavcami prepukla aj v roku 2013, napísal denník The Telegraph.

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #vírus #vedci #delfín #osýpky