Archeológovia v Peru objavili 3 800 rokov starý reliéf

Archeológovia v Peru našli nástenný reliéf, ktorý tu pred 3 800 rokmi vytvorila takzvaná caralská civilizácia.

21.08.2019 12:52
PER-Caral-GREAT-view-02 Foto:
Kamenné dielo zobrazujúce príchod dažďa by vedcom mohlo pomôcť objasniť, prečo došlo k úpadku tejto juhoamerickej kultúry.
debata

Kamenné dielo zobrazujúce príchod dažďa by vedcom mohlo pomôcť objasniť, prečo došlo k úpadku tejto juhoamerickej kultúry, ktorá existovala súčasne s civilizáciami starého Egypta či Mezopotámie, informoval server BBC.

Vedci našli fresky na nálezisku Vichama severne od peruánskej metropoly Lima. Podľa archeologičky Ruth Shadyovej zobrazuje stvorenie, ktoré je napoly ropuchu a napoly človekom, a ľudskú tvár. Pre najstaršiu z amerických civilizácií ropucha predstavovala vodu, tvár zobrazenú pod ňou ukazuje človeka, ktorý čaká na životodarný dážď.

Ďalšie reliéf nájdený neďaleko zobrazuje štyri ľudské hlavy obkrútené hadmi a semienko s ľudskou tvárou. Podľa vedcov boli reliéfy vytvorené najpravdepodob­nejšie v období nedostatku a hladu – poukazujú na obdobie krízy, ktorým táto civilizácia z pohoria Ánd prešla.

Lokalita Caral v údolí Supe začala byť predmetom archeologického skúmania už začiatkom 20. storočia, až v 90. rokoch sa ale vďaka Shadyovej podarilo tieto nálezy datovať. Zistilo sa, že caralská kultúra existovala už pred 5 000 rokmi, okolo roku 1800 pred naším letopočtom však došlo zatiaľ z nezistených dôvodov k úpadku. Práve tento reliéf z kritického obdobia môže pomôcť objasniť, čo sa so starobylou kultúrou stalo.

caralskej archeologickej lokalite, ktorá je od roku 2009 zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO, sa podarilo nájsť aj kostené hudobné nástroje, napríklad flauty. Táto kultúra sa ale preslávila najmä budovaním veľkých miest s monumentálnymi stavbami, predovšetkým stupňovitými pyramídami, na ich vrcholkoch sa konali obradné rituály.

debata chyba
Viac na túto tému: #vykopávky #archeológia #Peru #caralská civilizácia