Titanik sa do roku 2030 vraj rozpadne na prach

Potápači sa po 15 rokoch vrátili k vraku Titaniku. Je možné, že sa do roku 2030 rozpadne na prach, hovoria.

23.08.2019 09:00
Titanic-BOW-CAtlantic Productions-696x392 Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Slávny Titanik leží pod vodou už 107 rokov. Niet teda divu, že sa dlhý čas na stave vraku podpísal. Od poslednej návštevy potápačov uplynulo už skoro 15 rokov a prieskumníci sú teraz prekvapení, ako veľmi sa niektoré časti lode rozpadli. Podľa serveru The Guardian jedna z expedíciou predvída, že Titanik do roku 2030 z morského dna zmizne, pretože sa pôsobením mikróbov postupne premení na jemný prach.

Na snímkach firmy Atlantic Productions loď vyzerá, ako keby bola obrastená koralmi a posiata kvapľovými stĺpmi – v skutočnosti je však pokrytá nánosmi hrdze a baktérií. Jediné, čo vyzerá takmer rovnako ako pred sto rokmi, sú okenné tabuľky v kajutách.

Niektoré časti na dva kusy rozlomenej lode už úplne chýbajú. „Prekvapivo najviac schátraný je pravý bok, kde boli kajuty posádky. Medzi nadšencami Titaniku sú obľúbené snímky kapitánovej kúpeľne – tá je teraz preč,“ popísal pre server BBC stav lode Parks Stephenson, americký historik a člen pátracieho tímu, ktorý je zároveň autorom knihy o slávnej potopenej lodi.

Práve kapitánova kúpeľňa pritom ešte na záberoch pred 20 rokmi vyzerala zachovalo. Napríklad biela smaltovaná vaňa bola úplne v poriadku, len plná morského odpadu.

Na rozpade častí Titaniku má podiel slaná voda a baktérie rozkladajúce kovy. Podľa prieskumníkov to nimi na lodi doslova žije – a práve tento život v budúcnosti spôsobí, že sa vrak rozpadne na prach, píše The Guardian. „Titanik sa vracia k prírode,“ podotkol Stephenson.

K lodi sa na začiatku augusta ponoril tím vedený podnikateľom a prieskumníkom Victorom Vescovom, ktorý nedávno skúmal aj 12 kilometrov hlboké dno Mariánskej priekopy. Titanik sa nachádza v Atlantickom oceáne asi 600 kilometrov južným smerom od kanadského ostrova Newfoundland v hĺbke 3,8 kilometra.

K vraku prieskumníci zavítali päťkrát po sebe v miniponorke firmy Triton. Stav lode starostlivo zdokumentovali a zábery chcú zverejniť v pripravovanom dokumente Atlantic Productions.

Podľa Roberta Blythea z Národného námorného múzea v britskom Greenwichi bolo dôležité zvyšky lode zdokumentovať práve teraz, kým „má čo povedať“. „Všetci, ktorí katastrofu prežili, sú po smrti a vrak je v súčasnosti jediným svedkom skazy Titaniku,“ povedal pre BBC.

Slávne plavidlo sa potopilo 14. apríla 1912 po zrážke s ľadovcom. Na jeho palube bolo vtedy približne 2 200 pasažierov, z ktorých bezmála 1 500 zahynulo. Vrak Titaniku potápači prvýkrát objavili v roku 1985 a počas dvoch rokov od nálezu z neho vyzdvihli približne dvetisíc artefaktov.

O ďalších desať rokov neskôr – v roku 1995 – sa k nemu potopil režisér James Cameron a natočené zábery použil pre svoj veľkofilm Titanik z roku 1997 s Leonardom DiCapriom a Kate Winsletovou v hlavných úlohách.

Od roku 2012, kedy si svet pripomenul sté výročie tragédie, je vrak pod ochranou organizácie UNESCO.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #more #potápači #prach #mikróby #Titanik