Peruánsky ľadovec sa vzpiera globálnemu otepľovaniu

Jedným zo symbolov globálnych zmien klímy sú topiace sa či v priebehu dekád miznúce ľadovce. Výnimkou je však teraz vedcami preskúmaná ľadová masa Huascarán v pohorí Cordillera Blanca v peruánskych Andách, ktorá sa doslova „správa ako keby nič“.

12.09.2019 09:00
banner-nota-huascaran Foto:
Huascarán.
debata

Medzinárodný tým paleoklimatológov a glaciológov z Latinskej Ameriky, Európy a Spojených štátov pod patronátom peruánskeho ústavu na výskum ľadovcov Instituto Nacional de Investigación en Glaciares y Ecosistemas de Montaña (INAIGEM) zamieril tento rok na dané miesto v Národnom parku Huascarán, aby zistil, prečo sa dopady zmeny klímy ešte na tomto ľadovci v odľahlej časti Peru neprejavili.

Oným miestom, kde sa ľadovec nachádza, je rovnomenná najvyššia hora Peru s vrcholom v nadmorskej výške 6 768 metrov.

Vedci začali v júli odoberať vzorky ľadovca Huascarán, celá expedícia zabrala mesiac. Zhromaždený ľad má byť poslaný do Ohio State University v USA na ďalšiu analýzu.

Andský národ má viac tropických ľadovcov ako ktorákoľvek iná krajina, avšak vedci tvrdia, že súú v ohrození – a to nielen v Peru. Podľa odborníkov napomohlo tu pôsobiace globálne otepľovanie znížiť množstvo ľadových más v Peru až o 40 percent.

Avšak Huascarán je v podstate stále rovnako majestátny. Koncom minulého mesiaca odobrala preto expedícia vzorky ľadu aj z jeho jadra, aby zistila, prečo je taký odolný.

„Malý valec pôjde do hĺbky asi 170 metrov a nastane extrakcia. Na Huascarán to nebude mať žiadny vplyv, nespôsobí to žiadne škody. Ale s informáciaami, ktoré nám dáva ľad, môžeme vedecky analyzovať vývoj celého sveta,“ uviedol k tomu, podľa agentúry Reuters, peruánsky prezident Martín Vizcarra.

Zmenšovanie ľadovcov prináša ohrozenie dodávok vody pre tisíce ľudí, ktorí sú závislí a ich topení – aby získali pitnú vodu, rovnako kvôli zavlažovaniu.

Ľadovce skrátka poskytujú vodný zdroj, dodávajú vodu v obdobiach sucha. Skutočným problémom v Peru aj pri ľadovcoch inde na svete podľa amerického výskumníka Lonnieho Thompsona, ktorý sa na expedícii podieľal, preto je, že prichádzame o možnosť zásobovania vodou.

„Ľadovce ubúdajú, čo má obrovský dopad na obyvateľov Peru, pretože takmer 50 percent tamojšej populácie žije v suchých púštnych zónach západného pobrežia. Títo ľudia sú závislí na vode z riek, ktorá pochádza z ľadovcov v Andách,“ vysvetlil paleoklimatológ.

„Vyšetrovatelia“, ako je možné týchto expertov označiť, každopádne dúfajú, že výsledky môžu priniesť nové informácie o tom, ako čo najlepšie bojovať s dôsledkami zmeny klímy.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #klima #Peru #globálne otepľovanie #zmena klímy #Huascarán