Pandia samička Meng-Mang z berlínskej zoo má dvojčatá

Pandia samička Meng-meng urobila obrovskú radosť berlínskej zoo, keď v sobotu priviedla na svet dve medvieďatá.

02.09.2019 10:13
EDcag39U0AAiy Hp Foto:
Pandia samička Meng-meng s mláďaťom.
debata (3)

Zoologická záhrada o tom informovala na twitteri. Meng-meng pred dvoma rokmi zamotala hlavu odborníkom svojou chôdzou vo výbehu pospiatky.

„Meng-meng je mamou – a to hneď dvojnásobnou! Sme šťastní, nemáme slov!“ pochválila sa na sociálnej sieti zoologická záhrada. Prvé pandiatko uzrelo svetlo sveta v sobotu večer krátko pred 19:00 a súrodenec nasledoval približne o hodinu neskôr. Jeden medvedík mal 186 gramov a druhý 136 gramov.

Riaditeľ zoo Andreas Knierim podľa agentúry DPA v tlačovej správe uistil, že Meng-Meng aj obe mláďatá pôrod zvládnli v poriadku. „Hoci sú to prví potomkovia našej pandej samičky, stará sa o ne príkladne. Spočiatku museli obe medvieďatá dve až tri hodiny piť, blízkosť matky je pre nich dôležitá, aby neprechladli,“ povedal tiež riaditeľ.

Predchádzajúce pokusy s inými pármi o narodenie pandy v Berlíne zlyhali. Šesťročná Meng-Meng a jej deväťročný partner Ťiao-čching žijú v tamojšej zoo od predminulého leta. Obaja pochádzajú z čínskej chovateľskej stanice a sú požičaní na 15 rokov. Berlín za ne platí každý rok milión dolárov.

Oba medvede boli považované za sexuálne neskúsené a prvýkrát sa spárili tento rok v apríli. V záujme zvýšenia pravdepodobnosti, že bude samička skutočne gravidná, odborníci u Meng-meng skúsili tiež umelé oplodnenie.

Návštevníci zoo matku s mláďatami nejaký čas neuvidia. Pandy sa rodia slepé a majú riedku srsť. Ťiao-čchinga však verejnosť uvidí, pretože pandí oteckovia sa na starostlivosti o potomkov nepodieľajú.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #dvojčatá #Berlín #panda #mláďatá