Vedci objavili gény, ktoré umožňujú rastlinám symbiózu s hubami

Tím vedcov z Česka, USA a Holandska objavil gény umožňujúce rastlinám symbiózu s pôdnymi hubami, ktoré im poskytujú vodu a minerálne živiny.

27.09.2019 10:55
huba Foto:
Vlákno mykorhíznej huby (zelená) prerastajúca do koreňa.
debata

Pôsobí prostredníctvom rastlinných hormónov nazývaných strigolaktony. „Tieto hormóny môžu byť využité napríklad v poľnohospodárstve v boji proti burinám,“ informovala Markéta Růžičková z Akadémie vied ČR.

U väčšiny rastlín sa vyskytuje takzvaná arbuskulárna mykoríza. Ide o symbiózu s niektorými druhmi húb, pri ktorej hubové vlákna prenikajú do buniek v koreni. Spolužitie je pre rastlinu výhodné, pretože jej huba dodáva z pôdy vodu a minerály, ku ktorým by sa korene nedostali. Rastlina naopak poskytuje hube cukry a iné organické živiny. Musí preto kontrolovať, či sa hubové vlákna nerozrastajú v koreni viac, než je nutné. Inak by spolužitie rastline skôr škodilo.

Vedci k objasneniu tohto procesu použili ako pokusnú rastlinu tolic, blízko príbuznú ďateline. Skúmali, ako sa mení intenzita mykorízy v závislosti na hladine fosforu alebo na predchádzajúcu kolonizáciu koreňov hubou. Podarilo sa im identifikovať gény, ktoré reagujú na študované podnety a v prípade potreby tlmí rozvoj mykorízy. Pôsobí pritom prostredníctvom strigolaktónov, znižujú ich koncentráciu v koreňoch, čo potláča rast hubových vlákien.

„Striglaktóny boli ako rastlinné hormóny popísané až v roku 2008 a odvtedy postupne vychádza najavo, čo všetko v rastlinách ovplyvňujú,“ uviedla Kristína Floková, ktorá pôsobí v olomouckom Laboratóriu rastových regulátorov. „Strigolaktóny majú navyše aj potenciál pre praktické využitie napríklad v poľnohospodárstve v boji proti parazitickým burinám, ktoré napádajú hospodársky významné plodiny a spôsobujú obrovské straty na výnosoch, najmä v oblastiach centrálnej Afriky, južnej a východnej Európy,“ dodala vedkyňa. Článok s výsledkami výskumu zverejnil odborný časopis Nature Plants.

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #vedci #výskum #huby #gény #rastliny