Požiare v Indonézii sfarbili nebo do krvavo červenej farby

V dôsledku lesných požiarov, z ktorých väčšina bola pravdepodobne založená úmyselne pri odlesňovaní pôdy, sa nebo nad indonézskou provinciou Jambi cez víkend sfarbilo do červena.

24.09.2019 16:08
SOUTHEASTASIA-HAZE/INDONESIA-RED SKY Foto: ,
Nebo nad indonézskou provinciou Jambi sa cez víkend sfarbilo do červena.
debata (1)

Pohľad ako z postapokalyp­tického filmu upútal značnú pozornosť na sociálnych sieťach, kde jedno z videí zachytávajúcich krvavo červenú oblohu zaznamenalo počas troch dní viac ako 600 000 zhliadnutí, uviedla dnes agentúra Reuters. Podľa The Daily Telegraph spôsobili rozsiahle lesné požiare tento rok v lete dýchacie problémy 900 000 Indoné­zanov.

Z horiaceho porastu na indonézskych ostrovoch Sumatra a Borneo sa šíri hustý dym, kvôli ktorému muselo byť tento mesiac v Indonézii uzavretých niekoľko tisíc škôl a zrušené niektoré lety. Do boja s plameňmi nasadili tisíce hasičov, vojakov a policajtov. Požiare v Indonézii vyvolávajú v oblasti každoročne napätie, pretože dym sa šíri aj do susednej Malajzie, Singapuru, na Filipíny či do Thajska.

Nezvyčajný jav vydesil cez víkend obyvateľov na východnom pobreží indonézskeho ostrova Sumatra, kde sa obloha sfarbila do prízračnej červenej farby. Podľa vedcov k tomu dochádza, keď je vo vzduchu aerosól. Veľké množstvo tejto heterogénnej zmesi malých pevných alebo kvapalných častíc v plyne sa dostáva do ovzdušia počas sopečnej činnosti alebo práve pri lesných požiaroch. Výrazné farebné javy sú spôsobené rozptylom slnečného svetla na uvoľnenom aerosólu.

Obyvatelia sumatranskej provincie Jambi zverejnili fotografie a videonahrávky šarlátovočervenej oblohy na sociálnych sieťach, kde takisto vyjadrovali svoje obavy. „Trvalo to od poludnia do večera,“ uviedla miestna obyvateľka Yunita, ktorá bola jednou z tých, ktorí červenú oblohu cez víkend nafilmovali.

Ekologické organizácie za pôvodcu väčšiny požiarov pralesov a rašelinísk v Indonézii označujú papierenské spoločnosti a majiteľov plantáží, kde sa pestujú olejové palmy. Odlesňovanie pôdy pomocou ohňa je totiž lacnejšie ako iné spôsoby čistenia pozemkov. Firmy vypaľovanie pôvodnej vegetácie popierajú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oheň #požiar #indonézia #Nebo