Na talianskej strane Mont Blancu hrozí odtrhnutie veľkej časti ľadovca

Až 250 tisíc metrov kubických ľadu by sa mohlo odtrhnúť z ľadovca Planpincieux, ktorý sa nachádza na talianskej strane masívu Mont Blancu, najvyššej európskej hory.

25.09.2019 19:34
Mont Blanc Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (2)

Úrady neďalekého mesta Courmayeur preto uzatvorili cesty v alpskom údolí Val Ferret, nad ktorým sa ľadovec nachádza. Nariadili tiež evakuáciu horských chát v okolí. Prípadný pád časti ľadovca by však nemal ohroziť rezidenčné ani turistické obydlia, informoval spravodajský server BBC.

Starosta Courmayeura Stefano Miserocchi k preventívnym opatreniam pristúpil po varovaní expertov, že veľká časť ľadovca sa pohybuje smerom do údolia rýchlosťou 50 až 60 centimetrov za deň. „Nie sú žiadne modely, ktoré by nám povedali, či to spadne celé alebo po kusoch,“ povedal starosta. Podľa expertov pritom nie je možné predpovedať, kedy by mal kolaps nastať.

Ľadovec je súčasťou Montblanského masívu, v ktorom je 18 vrcholov prevyšujúcich 4 000 metrov nad morom a ktorý sa rozkladá na území Francúzska, Talianska a Švajčiarska. Úrady tu však v auguste a septembri zaznamenali výnimočne vysoké teploty, ktoré urýchľujú topenie tunajších ľadovcov. Ľadovec Planpincieux pritom experti sledujú úž od roku 2013.

„Tieto fenomény nám opäť ukazujú, že hora prechádza obdobím zásadných zmien, ktoré súvisia s klimatickými faktormi, a je preto veľmi zraniteľná,“ uviedol Miserocchi. O ľadovci sa dnes zmienil aj taliansky premiér Giuseppe Conti pri svojom prejave na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. „Správy o tom, že ľadovcu na Mont Blancu hrozí zrútenie, sú varovaním, ktoré nás nemôže nechať chladnými. Musí nami otriasť a musíme sa mobilizovať,“ apeloval na svetových štátnikov taliansky premiér.

Európa zaznamenala v posledných piatich rokoch najvyšší úbytok ľadovcov od 50. rokoch minulého storočia, kedy sa začalo s meraním, uviedol švajčiarsky glaciológ Matthias Huss. Takzvaná snežná čiara, nad ktorou je trvalá snehová pokrývka, keďže tu teplota nestúpne nad bod mrazu, sa v lete v okolí Mont Blancu nachádzala vo výške okolo 5 000 metrov nad morom. To sa, podľa Hussa, v minulosti stávalo len zriedka.

Švajčiarsko podľa glaciológa prišlo v posledných desiatich rokoch o 15 percent objemu svojich ľadovcov. Ak by tento trend pokračoval, zmizli by do roku 2100 všetky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #ľad #Alpy #Mont Blanc