Melóny sa v Poľsku nepestujú. Jeden však záhadne vyrástol v lese

Na čistinke uprostred lesa pri meste Boleslawiec na juhu Poľska zčistajasna vyrástol naozajstný vodný melón, ohlásila spravodajská televízia TVN 24 s tým, že nad úkazom si teraz všetci lámu hlavu.

27.09.2019 12:11
debata

Melóny sa totiž v Poľsku kvôli nepriaznivým podmienkam nepestujú ani na záhradkách, nieto v Dolnosliezskych hájoch.

Melóny potrebujú teplo, svetlo a veľa vody. Pestujú sa na juhu Európy, v Turecku či v iných krajinách s teplejšou klímou, pripomenula poľská televízna stanica.

„Tu rozhodne chýbala voda. Leto bolo suché. Množstvo záhradkárov by mohlo rozprávať, ako museli zalievať, aby zožali aspoň niečo z toho, čo zasadili. Ale tu nám bez zalievania, bez akejkoľvek starostlivosti vyrástol melón,“ povedal o náleze lesník Daniel Kaczmarek s tým, že nič podobné ešte nevidel.

Existuje niekoľko hypotéz, ako sa mohol melón do lesa dostať – ovocie mohlo na mieste zjesť hubár či drevorubač, ktorí mohli na mieste zanechať semienka, prípadne mohol semienko priniesť vták.

Každopádne vraj lesníci nemajú v úmysle niečo s nezvyklým „lesným plodom“ podniknúť a nechajú ho, aby sa prirodzene rozložil. „Kto vie, možno budúci rok tu melónov bude viac,“ dúfa televízia TVN.

Video
Zdravý studený šalát

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Melónový šalát so syrom na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #zelenina #melón #záhradky