Experiment v Brazílii zrodil odolnejšie komáre

Mal to byť spôsob, ako v Brazílii obmedziť prenášanie závažných ochorení komármi, akými sú žltá zimnica, krvácavá horúčka dengue, vírus zika a ďalšie.

28.09.2019 08:32
debata (16)

Genetická modifikácia komáracích prenášačov, teda druhu komára tropického alebo egyptského (Aedes aegypti), ktorá mala vyvolať okamžitý úhyn ich potomstva, však napokon neviedla k obmedzeniu ich počtu, ale zrodila zrejme ešte odolnejšie jedince. S odvolaním sa na analýzu časopisu Nature Research to napísal server britského denníka The Sun.

V rámci projektu britská biotechnologická spoločnost Oxitec v brazílskom meste Jacobina v rokoch 2013 až 2015 vypúšťala 450 tisíc modifikovaných komárov pôvodom z Kuby a Mexika týždenne, 27 mesiacov.

Najprv sa ukázalo, že ich „smrteľný“ geném sa vo veľkom preniesol na miestnu populáciu komárov Aedes aegypti a ich počty klesali.

Avšak po 18 mesiacoch nastal obrat a ich počet sa opäť vrátil na takmer východziu úroveň, pričom kombinácia tejto populácie geneticky modifikovaných jedincov z komárích kmeňov na Kube a v Mexiku a brazílskych komárov tropických mohla zrodiť aj agresívnejšie jedince.

Inými slovami, niektorí potomkovia prežili a boli dostatočne silní na to, aby sa rozmnožili, upozornil web Live Science.

„Tvrdilo sa, že gény z tých modifikovaných sa nedostanú do bežnej populácie, lenže sa v priebehu času stal opak a ich potomkovia nezomierajú,“ citoval Live Science vyhlásenie Jeffreyho Powella, profesora ekológie a evolučnej biológie na americkej Univerzite Yale.

„Neexistuje však žiadne známe zdravotné riziko pre človeka, ktoré by mohlo pochádzať z týchto hybridov,” dodal.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #komár #horúčka dengue #ochorenia #Zika #dengue #žltá zimnica