VIDEO: Biológovia neveriacky pozerali. Diviaky dokážu používať nástroje

Pokiaľ sa hovorí o najšikovnejších zvieratách, nie sú ošípané spomínané príliš často. Ale podľa posledných výskumov sú múdrejšie, než sa na prvý pohľad zdá.

10.10.2019 10:49
debata (6)

Dokážu totiž fungovať ako spoľahlivé terapeutické zvieratá a podľa časopisu Mammalian Biology sú schopné používať aj nástroje.

Vedci totiž zaznamenali, že visajanské divé prasa, ktoré je ohrozeným druhom žijúcim na Filipínach, dokáže používať polená. A to k tomu, aby si vykopalo diery. Ako prvá si toto správanie u diviakov všimla spoluautorka článku v Mammalian Biology Meredith Root-Bernsteinová z parížskej zoo.

Samicu visajanského diviaka menom Priscilla natočila na video, na ktorom má prasnica v papuli poleno a kope s ním do zeme. „Prenášala lístie z miesta na miesto a chvíľu hrabala, potom vzala do papule plochý kus dreva približne 10 × 40 cm dlhý a začala s ním kopať,“ opísala svoje pozorovanie Root-Bernsteinová. Doteraz nikdy nebolo zaznamenané, že by ktorýkoľvek druh ošípaných používal nástroje.

„Používanie nástrojov je veľmi významným objavom,“ tvrdí Root-Bernsteinová. "K takto zásadným zisteniam nedochádza často.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #vedci #výskum #diviaky