Ozónová diera je najmenšia od roku 1985, podľa vedcov je to však len anomália

Ozónová diera nad Antarktídou má momentálne 9,3 milióna štvorcových kilometrov. To je menej ako rekordných 10 miliónov v roku 1998, a dokonca menej ako pred 34 rokmi, keď ju vedci objavili.

24.10.2019 08:38
ozónová vrstva, vesmír Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Ozónová diera, teda medzera v ozónovej vrstve, ktorá zachytáva škodlivé ultrafialové žiarenie zo Slnka, je tento rok zatiaľ najmenšia od jej objavenia v roku 1985. Momentálne má ozónová diera nad Antarktídou 9,3 milióna štvorcových kilometrov, čo je menej ako rekordných 10 miliónov štvorcových kilometrov zaznamenaných v roku 1998, a dokonca aj menej ako v roku 1985, keď bola pozorovaná po prvýkrát.

Hoci je to na prvý pohľad pozitíve zistenie, vedci varujú, že súčasné zmenšovanie ozónovej diery nie je ovplyvnené ani tak zmenou ľudského pôsobenia na atmosféru, teda obmedzením vypúšťania skleníkových plynov, ale skôr náhlym oteplením vo vyšších hladinách atmosféry, ktoré príležitostne nastáva. Práve to podľa vedcov viedlo k zamedzeniu chemickým reakciám, ktoré zvyčajne ničia ozón vo výške 15 až 30 kilometrov nad Zemou.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #Antarktída #ozónová vrstva #ozónová diera