V Izraeli našli veľmi zachovalé zvyšky baziliky zo 6. storočia

Archeológovia pri Jeruzaleme našli zvyšky baziliky z byzantského obdobia postavené na počesť mučeníka, ktorého meno ale nepoznajú.

23.10.2019 14:37
ISRAEL-ARCHAEOLOGY/ Foto: ,
Bazilika bola postavená za východorímskeho cisára Justiniána I.
debata

Našli sa nádherné mozaiky i okná. Vedci podľa svojho dnešného oznámenia stavbu baziliky datujú do 6. storočia, avšak nie sú schopní identifikovať toho, komu bola zasvätená.

Bazilika bola postavená za východorímskeho cisára Justiniána I., s ktorého epochou sa spája kultúrny rozkvet a vznik známych stavieb. Na mieste nálezu v izraelskom meste Bejt Šemeš sa našli zachovalé krásne okná s podobami vtákov, ovocia a ďalších rastlín, farebné fresky a tiež grécky nápis. „Na dvore toho kostola sme našli nápis, ktorý vysvetľuje, že je miesto zasvätené pamiatke ‚slávneho mučeníka‘. Ten ale nie je menovaný, zostáva pre nás tajomstvom,“ povedal šéf vykopávok Benjamin Storchan.

Miesto sa nachádza asi 16 kilometrov západne od Jeruzalema. Pod hlavnou časťou baziliky je krypta, v ktorej zrejme spočívali pozostatky onoho mučeníka. Išlo o najuctievanejšiu časť stavby a podľa Storchana práve sem prúdili pútnici.

Z okázalosti baziliky odborníci usudzujú, že stavba vznikla na pamiatku významnej osoby.

Storchan povedal, že kostol prekonáva ostatné nálezy tohto druhu v Izraeli svoju zachovalosťou a tým, že sa na jeho založenie podieľal panovník.

debata chyba
Viac na túto tému: #jeruzalem #archeológia #bazilika #byzantské obdobie