Fukáre na lístie ohrozujú hmyz, ministerstvo varuje pred ich používaním

Záhradné pomôcky by sa podľa nemeckého ministerstva životného prostredia nemali používať, ak to nie je úplne nevyhnutné, no neplánujú ich úplne zakázať.

18.11.2019 09:00
včela, hmyz Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Nemecko vydalo v súvislosti s obavami o životné prostredie upozornenie, v ktorom odporúča nepoužívať fukáre na lístie. Obľúbené záhradné pomôcky sú podľa ministerstva životného prostredia príliš hlučné, znečisťujú ovzdušie a predstavujú smrteľné nebezpečenstvo pre hmyz. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Fukáre môžu byť podľa nemeckého ministerstva smrteľné pre hmyz v popadanom lístí. „Je riziko, že malé zvieratá vysajú alebo odfúknu a následkom toho ich zrania,“ uvádzajú vo vyhlásení. Nemali by sa preto používať, ak to nie je úplne nevyhnutné, no neplánujú ich úplne zakázať.

Odporúčanie prichádza v čase, keď viaceré štúdie upozorňujú na klesajúce počty hmyzu v Nemecku i vo zvyšku sveta, čo viedlo k výzvam na jeho lepšiu ochranu. Podľa štúdie z roku 2017 počty lietajúceho hmyzu v 60 chránených oblastiach v Nemecku za uplynulých 30 rokov klesli o viac ako 75 percent.

Vedci si nie sú istí, čo presne spôsobilo dramatické úbytky v Nemecku, no vo všeobecnosti to podľa nich súvisí s intenzívnym poľnohospodárstvom, používaním pesticídov a klimatickými zmenami.

Iná štúdia, ktorá hodnotila situáciu na celom svete, vo februári konštatovala, že dramatický pokles sa týka 40 percent druhov.

Nemecká vláda v septembri ohlásila akčný plán na ochranu hmyzu, ktorý by mal stáť 100 miliónov eur. V rámci neho chce posilniť predpisy na ochranu životného prostredia a zakázať požívanie pesticídov. Do roku 2023 napríklad v krajine úplne zakážu kontroverzný glyfosát na ničenie buriny.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #hmyz #životné prostredie #fukáre na lístie #záhradné pomôcky