Vedci objavili 143 nových obrazcov na planine Nazca v Peru

Japonskí vedci objavili na juhoperuánskej planine Nazca a v jej okolí 143 nových obrazcov, takzvaných geoglyfov, ktoré podľa nich pochádzajú z doby medzi 1. storočím pred naším letopočtom a rokom 300.

19.11.2019 08:47
jama Foto:
Jeden z nájdených obrazcov.
debata (2)

Vyplýva to zo štúdie, ktorá bola zverejnená cez víkend na stránkach Jamagatskej univerzity a o ktorej informoval server Mundo.

Experti, pod vedením japonského archeológa Masato Sakaieho, zbierali dáta na juhu Peru v rokoch 2016 až 2018 a neskôr ich analyzovali s pomocou moderných technológií. Vďaka nim zrekonštruovali aj obrazce, ktoré by sa pomocou obvyklých metód nepodarilo identifikovať. Väčšina z geoglyfov, ktoré našli, bola totiž v priebehu storočí zničená eróziou.

Medzi 143 obrazcami rôznych veľkostí sa objavili napríklad vtáky, opice či hady, ktoré našli vedci v oblasti už skôr. Novinkou je ale napríklad dvojhlavý had požierajúci dvoch ľudí, ryba, mačka, lama alebo nezvyčajná ľudská postava s hranatou hlavou a palicou v ruke. Najväčší z týchto geoglyfov meral 100 metrov a najmenší necelých päť metrov.

Na planine Nazca sa nachádza viac ako tristo geoglyfov či ich pozostatkov na rozlohe približne 520 kilometrov štvorcových. Obrazce sú rôzne veľké a rozpoznateľné len z väčšej výšky.

Zmysel obrazcov na planine Nazca, zapísaných od roku 1994 na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, zostáva záhadou. Podľa niektorých teórií slúžili k náboženským rituálom ako spôsob komunikácie s bohmi, niektorí vedci tvrdia, že to bol astronomický kalendár. Niektorí mienia, že išlo o zavlažovací systém, podľa niektorých ide o výtvor mimozemskej civilizácie.

Niektoré z obrazcov zaznamenali už španielski dobyvatelia v 16. storočí. Prvý, kto sa im širšie venoval, bol americký historik Paul Kosok, ktorý ich študoval na mieste v 40. rokoch minulého storočia. Podľa neho boli obrazce na zavlažovací systém príliš plytké. Kosok sa prikláňal k vysvetleniu, že išlo o astronomický kalendár.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #objav #vedci #Peru #univerzita #Nasca #obrazce