Majiteľom vzácnej korytnačky hviezdicovej pribudnú nové povinnosti

Majiteľom vzácnej korytnačky hviezdicovej pribudnú nové povinnosti, musia si vybaviť preukaz o jej pôvode a očipovať ju.

27.11.2019 13:37
kory Foto:
Približne od polovice decembra do polovice marca musia všetci majitelia korytnačky hviezdicovej požiadať okresný úrad o vydanie preukazu o pôvode exemplára živočícha alebo ministerstvo životného prostredia o vydanie výnimky zo zákazu komerčných činností.
debata

Nové pravidlá zavádza Európska Komisia na základe záverov prijatých na 18. zasadnutí konferencie zmluvných strán Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín – CITES.

Približne od polovice decembra do polovice marca musia všetci majitelia korytnačky hviezdicovej požiadať okresný úrad podľa miesta držby o vydanie preukazu o pôvode exemplára živočícha alebo ministerstvo životného prostredia o vydanie výnimky zo zákazu komerčných činností. Majiteľ si môže vybrať medzi preukazom a výnimkou v závislosti od toho, ako plánuje s exemplárom nakladať. Korytnačky musia majitelia zároveň očipovať alebo inak vhodne a nezameniteľne označiť.

Korytnačka hviezdicová je vzácny druh korytnačky. Meno dostala podľa svojich typických kresieb na pancieri. Tie sú u každej korytnačky tohto druhu jedinečné ako odtlačok ľudského prsta. Prirodzene sa vyskytuje najmä v oblasti Prednej Indie a na Srí Lanke v troch oddelených subpopuláciách. Každá subpopulácia má inú veľkosť a sfarbenie. Korytnačka ťažko znáša zmeny prostredia a prítomnosť iných druhov korytnačiek. Samička korytnačky hviezdicovej znáša jedno až desať vajec aj niekoľkokrát ročne. Pri ideálnych podmienkach sa korytnačky tohto druhu dožívajú až 80 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #preukaz #čipovanie #korytnačka #živočích