Vedci zistili, že delfíny preferujú pravú stranu

Delfíny patria k živočíšnym druhom, ktoré pri pohybe alebo love preferujú jednu stranu tela.

11.12.2019 07:49
debata (1)
Rovnako ako ľudia, aj väčšina delfínov... Foto: royalsocietypublishing.org
rsos190929f01 Rovnako ako ľudia, aj väčšina delfínov inklinuje k "praváctvu".

Rovnako ako ľudia ich väčšina inklinuje k „praváctvu“. S týmto zistením prišli vedci, ktorí niekoľko rokov skúmali správanie skupiny delfínov na súostroví Bahamy. Podľa morských biológov sa až 99 percent všetkých pozorovaných jedincov pri love ku koristi natáča pravou stranou tela.

V štúdii publikovanej v britskom odbornom časopise Royal Society Open Science odborníci dokazujú, že delfíny sú ďalším druhom cicavcov, ktorý jednoznačne dáva prednosť jednej strane tela. Tomuto javu sa odborne hovorí lateralita a u ľudí sa prejavuje napríklad preferencií pravej alebo ľavej ruky, podobne ale ľudia často dávajú prednosť zmyslovým vnemom z jedného z párových zmyslových orgánov.

Odborníci natáčali delfíny, ktoré na dne pomocou echolokácie lovili korisť. Keď sa k nej blížia, robia v poslednej chvíli rýchly manéver, keď prudko zatočia a potom rybu chytia. Až na výnimky pri tom všetky zvieratá zatáčajú doľava, a nastavujú tak smerom ku koristi pravú časť tela. „Prekvapilo ma, aká silná tá preferencia je – je to viac ako 99 percent,“ uviedla jedna z členiek výskumného tímu Jennifer Kaplanová.

U ľudí býva pravákov zhruba 90 percent, u zvierat, na ktorých sa dá pozorovať lateralita, dáva spravidla jednej strane prednosť okolo 80 percent jedincov. Delfíny sú však „praváci“ takmer všetky. Zo 709 zaznamenaných otáčok delfíny zatočili doľava iba štyrikrát.

Vysvetlenie takej silnej preferencie pravej strany pri delfínoch zatiaľ odborníci nemajú. Jednou z hypotéz je to, že príčinou môže byť asymetria spracovania zmyslových vnemov v mozgu. Ak pri delfínoch zmyslové vnemy spracováva ľavá mozgová hemisféra, potom by informácie získané na pravej strane tela dorazili do mozgu rýchlejšie. Ďalším dôvodom môže byť umiestnenie orgánu, ktorým delfíny vydávajú zvuky pre orientáciu pomocou echolokácie. Tento orgán je totiž na pravej polovici tela.

Preferenciu jednej strany zoológovia už skôr pozorovali pri mnohých ďalších zvieratách. Napríklad stáda sobov zatáčajú proti smeru hodinových ručičiek, šimpanzy a gorily dávajú prednosť pravej strane, zatiaľ čo orangutany ľavej.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #delfín #morskí biológovia #cicavec #praváci