Madagaskarskému dinosaurovi dorastali zuby každé dva mesiace

Druhu mäsožravého dinosaura, ktorý sa zhruba pred 70 miliónmi rokov preháňal po Madagaskare, sa opotrebovávali zuby takou rýchlosťou, že mu zhruba každé dva mesiace museli narásť úplne nové.

16.12.2019 07:17
dinosaurus Foto:
Majungasaurus sa podľa zistení vedcov tešil dorastaniu zubov, ktoré bolo dvakrát až trinásťkrát rýchlejšie ako pri ostatných mäsožravých dinosauroch.
debata (3)

Vyplýva to z novej štúdie, o ktorej informoval spravodajský server CNN. Štúdia bola zverejnená v časopise Plos One.

Majungasaurus sa podľa zistení vedcov tešil dorastaniu zubov, ktoré bolo dvakrát až trinásťkrát rýchlejšie ako pri ostatných mäsožravých dinosauroch. Rovnakú schopnosť rýchlej výmeny zubov majú žraloky.

„Rýchla výmena zubov znamená, že ich rýchlo opotrebovávali – pravdepodobne preto, že sa kŕmili kosťami,“ upozornil autor štúdie a profesor biológie z newyorskej univerzity Adelphi Michael D'Emic. „Máme na to dôkazy v podobe odtlačkov zodpovedajúcich ich zubom, na celom množstve kostí zvierat, ktoré mohli byť ich korisťou,“ dodal.

Majungasaurus bol dlhý asi šesť a pol metra a bol vrcholným predátorom madagaskarského potravinového reťazca. Jeho ostré zuby dokázali tkanivom koristi prejsť ako nôž. Mal tiež krátky ňufák a roh vystupujúci z temena hlavy.

Zuby určené primárne na trhanie mäsa z koristi však podľa vedcov neboli nijako skvelé pri kontakte s kosťou. Napriek tomu podľa zachovaných dôkazov tento dinosaurus kosti ohryzoval – možno preto, že z nich získaval živiny, ktoré mu inak v strave chýbali. „To je zatiaľ naša pracovná hypotéza,“ uviedol D'Emic.

Rýchlosť dorastania zubov vedci zistili zo skúmania rastových krúžkov na zachovaných zuboch Majungasaura. Tie fungujú ako letokruhy v kmeni stromu, ale namiesto toho, aby zaznamenávali jeden rok, sú svedectvom jediného dňa. Analýzu zubov potom porovnali s počítačovou tomografiou čeľuste a zubov, ktoré z nej vyrastajú. Spoločne tieto údaje ukázali, ako rýchlo mohli dinosaury svoje zuby nahrádzať.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #zuby #vedci #výskum #madagaskar