VIDEO: V Keni behá žirafa s krivým krkom

Dlhý krk je pre žirafu v africkej savane veľmi užitočný. Môže vďaka nemu obhrýzať listy v korunách stromov, a nemusí tak súperiť o potravu s ďalšími cicavcami.

11.12.2019 09:28
debata
Samec má podľa ochrancu prírody Philipa Briggsa... Foto: instagram.com/philip.j.briggs.photography
zirafa Samec má podľa ochrancu prírody Philipa Briggsa krivý krk v dôsledku zranenia či choroby. Inak ale zviera vyzerá vitálne.

Na podivný exemplár ale narazil ochranca prírody v juhovýchodnej Keni: žirafí samec síce má krk dlhý, na prvý pohľad je však zrejmé, že bol zrejme zlomený. Napriek tomu zviera pôsobí spokojným dojmom, píše britský bulvárny denník Daily Mail.

Samec má podľa ochrancu prírody Philipa Briggsa krivý krk v dôsledku zranenia či choroby. Inak ale zviera vyzerá vitálne.

„Spredu je najviditeľnejšie, aký krivý má žirafa krk,“ uviedol Briggs. „Keď som ho prvýkrát videl, povedal som si, že to musí byť naozajstný bojovník, zdal sa mi až pozoruhodne zdravý a (krivý) krk mu v ničom nijako nebránil,“ dodal. Samec svojou odolnosťou podľa Briggsa vlastne odkazoval: „Môžete ma ohnúť, ale nezlomíte ma.“

Prečo má žirafa krivý krk, Briggs s presnosťou povedať nedokáže. Jednou z možností ale podľa neho je, že v mladosti žirafa utrpela menšie zranenie, ktorého následky sa začali výraznejšie prejavovať až v neskoršom veku. Ďalším variantom je, že má samec skoliózu čiže deformáciu chrbtice.

„Príroda vie byť krutá,“ povedal Briggs. „Vidieť žirafu s takto krivým krkom a zároveň takú zdravú, ma vážne šokovalo… Len si predstavte, ako pije vodu,“ doplnil.

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #Afrika #krk #žirafa #savana