Pri gréckych brehoch našli 2000 rokov starý vrak rímskej lode s amforami

Pri gréckom ostrove Kefalónia v Iónskom mori bádatelia objavili zhruba 2 000 rokov starý vrak rímskej lode s asi 6000 veľmi zachovalých amfor.

12.12.2019 08:08
amfora Foto:
Približne 30 metrov dlhý vrak plný amfor našli grécki vedci s pomocou sonaru pri prístave Fiskardo.
debata (2)

Približne 30 metrov dlhý vrak grécki vedci našli s pomocou sonaru pri prístave Fiskardo. Objav, ktorý podľa archeológov pochádza z obdobia medzi 1. storočím pred naším letopočtom a 1. storočím nášho letopočtu, by mohol priniesť nové informácie o rímskych obchodných trasách v Stredozemnom mo­ri.

Polovica vraku s nákladom je podľa vedúceho výskumu Georgea Ferentinosa zakrytá sedimentom, a existuje tak šanca, že pri ďalšej misii bude odhalený celý drevený trup lode.

V prístave Fiskardo boli nájdené antické domy, kúpele, amfiteáter a hrobky z rokov 143 pred naším letopočtom až 300 nášho letopočtu. Archeológovia v štúdii publikovanej v časopise Journal of Archaeological Science napísali, že išlo o prístav hojne využívaný Rimanmi na prepravu tovaru v Stredozemí. Hlavnými komoditami, s ktorými sa vtedy v oblasti obchodovalo, boli olivy, olej, víno a obilia. Náklad väčšinou mieril do Ríma.

Či bude vrak vyzdvihnutý z morskeho dna, zatiaľ nie je jasné. Ak by sa tak stalo, mohlo by to odhaliť viac o jeho pôvode.

Ďalšie informácie o lodi, ako napríklad dôvod stroskotania, by mohlo priniesť detailnejšie skúmanie s pomocou podvodného sonaru. Skôr po archeologických nálezoch na morskom dne pátrali najmä potápači. Moderné technológie v podobe sonarov sú cennou metódou, pretože umožňujú rýchlejšie oddeliť možné vraky od prírodných objektov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Stredozemné more #Ostrov #Kefalónia #rímsky vrak lode #amfory