Choré oceány sa môžu uzdraviť, ukazuje podmorská hora Vema

Z mostíka lode, odkiaľ pozorujeme nedozernú rozlohu vôd, nič nenasvedčuje tomu, že len niekoľko metrov pod hladinou Atlantického oceánu je skryté bohatstvo fauny i flóry.

30.12.2019 08:16
MAIN-option-1-1600x800 Foto:
Svahy podmorskej hory Vema ležiace asi tisíc kilometrov severozápadne od juhoafrického Kapského Mesta ale kypia životom.
debata

Svahy podmorskej hory Vema ležiace asi tisíc kilometrov severozápadne od juhoafrického Kapského Mesta ale kypia životom. Píše o tom agentúra AFP.

Cieľom posádky lode Greenpeace je zdokumentovať výsledky moratória na rybolov, ktoré bolo v blízkosti hory vyhlásené v roku 2007. Podmorský geologický útvar v 50. rokoch minulého storočia objavila loď rovnakého mena.

Potápači Arctic Sunrise v oranžovo-čiernych kombinézach a s kamerami s vysokým rozlíšením skúšajú fľaše kyslíka predtým, než sa ponoria pod hladinu. Preskúmať chcú svahy hory vysokej 4 600 metrov, ktorej vrcholok sa nachádza len asi 20 metrov pod hladinou.

O trištvrte hodiny neskôr sa potápači vynoria s tisíckami fotografií a desiatkami minút záberov, ktoré ukazujú skryté poklady: homáre, raky, riasy, huby a ryby všetkého druhu.

„Je to úplne fantastické. Úžasné!“ hovorí nadšene jeden z potápačov, Holanďan Jansson Sanders. Organizácia pre rybolov v juhovýchodnom Atlantiku (SEAFO), znepokojená nadmerným rybolovom, v roku 2007 prísne zakázala v oblasti hory Vema systém rybolovu do sietí. Výsledky sú dnes úžasné. Ale podobný typ radikálneho embarga je ešte výnimkou.

Mimo teritoriálnych vôd, ktoré kontrolujú jednotlivé krajiny, sa len maličká časť morí na svete teší právnej ochrane, ktorá je často veľmi teoretická.

„Štatistika je šokujúca: dnes je len jedno percento morí chránené. To je absolútne nedostačujúce. Zmena je nutná,“ usudzuje Bukelwa Nzimandová, aktivistka Greenpeace Africa.

Greenpeace preto usiluje o prijatie zmluvy, ktorá by do roku 2030 zakázala priemyselný rybolov v tretine plochy oceánov.

„Hora Vema je dokonalým príkladom toho, čo sa stane, keď necháme prírodu nejaký čas v pokoji,“ hovorí holandský biológ Thilo Maack, ktorý expedíciu Greenpeace vedie. „Hoci bola poškodená nadmerným rybolovom, vždy sa zas obnoví,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #loď #Atlantický oceán #hora #fauna #flóra #Atlantik #hora Vema