Vedci s pomocou DNA rozlúštili príbuzenské vzťahy unikátnej skupiny chrobákov

Dlhodobú záhadu okolo príbuzenských vzťahov evolučne zaujímavej línie chrobákov z Blízkeho východu a Iránu sa podarilo rozlúštiť medzinárodnému tímu vedcov pod vedením Robina Kundratu z katedry zoológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

27.12.2019 07:28
Modified by CombineZP Foto:
Dluhodobú záhadu okolo príbuzenských vzťahov evolučne zaujímavej línie chrobákov z Blízkeho východu a Iránu sa podarilo rozlúštiť medzinárodnému tímu vedcov.
debata

Pomocou analýzy molekulárnych dát a dôkladnej štúdie morfologických znakov zaradili všetkých chrobákov zo skupiny Cydistinae do príbuzenského vzťahu k americkým svetielkujúcim chrobákom blízkym kováčikom a svetluškám. Výsledky štúdie publikovali v prestížnom odbornom časopise Zoological Journal of the Linnean Society.

Cydistinae, ktorí dosiaľ obsahovali len sedem popísaných druhov jedného rodu Cydistus z oblasti od Malej Ázie po Irán, boli pre systematických entomológov donedávna orieškom. "Táto skupina obsahuje unikátnu kombináciu morfologických znakov, čo vedcom vždy komplikovalo jej správne zaradenie v rámci systému chrobákov. Napriek tomu, že niektorí autori poukazovali na fakt, že Cydistinae zdieľajú niektoré morfologické štruktúry so zástupcami americkej svetielkujúcej čeľade Phengodidae, iné znaky boli odlišné a túto hypotézu nepotvrdzovali. Úplne chýbala akákoľvek fylogenetická analýza, ktorá by postavenie Cydistinae testovala,“ popísal problémy pri určení príbuzenských vzťahov týchto chrobákov hlavný autor štúdie Robin Kundrata, s ktorým na výskume, okrem jeho študentky z Univerzity Palackého, spolupracovali aj Dominik Vondráček z pražského Národního muzea a kolegovia z Nemecka, Ruska a USA.

Dosiaľ sa navyše vedci pri štúdiu príbuzenských vzťahov Cydistinae museli spoliehať len na morfologické znaky dospelých samcov, pretože samice ani larvy nie sú pre túto skupinu vôbec známe. „V posledných dielach prestížnej knižnej série Handbook of Zoology tak bola táto dosiaľ málo známa línia chrobákov zaraďovaná do infraradu Elateriformia ako tzv. „incertae sedis", teda skupina s neistým postavením, u ktorej v tomto prípade nie je známe nielen zaradenie do čeľade, ale dokonca ani do konkrétnej nadčeľade,“ upozornil Kundrata.

Vedcom sa teraz vôbec po prvý raz podarilo sekvenovať DNA niekoľkých zástupcov skupiny Cydistinae, a mohli tak vďaka tomu testovať príbuzenské vzťahy tejto skupiny na základe molekulárnych údajov. Výsledky fylogenetických analýz založených na sekvenciách jadrových a mitochondriálnych génov v kombinácii s podrobnou štúdiou všetkých dostupných morfologických znakov dokázali, že Cydistinae patria do čeľade Phengodidae. Spolu s nimi sú potom tieto chrobáky príbuzné ázijskej čeľadi Rhagophthalmidae.

„Phengodidae i Rhagophthalmidae patria do príbuzenstva svetlušiek a kováčikovitých chrobákov. Rovnako ako tieto línie majú schopnosť bioluminiscencie, teda dokážu emitovať svetelné žiarenie. Tento jav je najnápadnejší najmä u lariev amerických Phengodidae, ktoré majú na hrudi a zadku 11 párov nazelenalo svietiacich bioluminiscenčných orgánov. Vďaka svojej podobnosti so svietiacim vlakom idúcim nočnou krajinou sa tieto larvy v angličtine nazývajú „railroad worms“ – železničné červy," podotkol Kundrata. Podle neho je možné, že na Blízkom východe a v Iráne žijú podobne svietiace larvy chrobákov zo skupiny Cydistinae. „Ale keďže ich tam ale dosiaľ ešte nikto neobjavil, ide len o našu špekuláciu, ktorú treba potvrdiť," naznačil vedec budúci smer výskumu.

Ďalším prekvapivým výsledkom bádania tímu vedcov je popis druhého rodu v rámci Cydistinae, ktorý dostal meno Microcydistus. Jediný dosiaľ známy druh tejto línie sa totiž vyznačuje drobným telom a redukovaným ústnym ústrojenstvom.

Zdroj: Prírodovedecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #analýza #výskum #chrobáky #morfológia