Tretine druhov rastlín v tropickej Afrike hrozí vyhynutie

Podľa novej vedeckej štúdie, ktorú zverejnil časopis Science Advances, hrozí vyhynutie približne siedmym tisíckam afrických rastlín.

01.01.2020 09:00
Afrika / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Ide o 33 percent zo všetkých tamojších tropických rastlín, upozornila agentúra Reuters.

Špecialisti vyvinuli algoritmus, ktorý vyhodnocoval riziká možného vymiznutia u celkom dvadsať tisícov rastlinných druhov. Operovali aj s Červeným zoznamom ohrozených druhov, ktorý zahŕňa rastliny a živočíchy, pričom každé dva roky ich vydáva Medzinárodný zväz ochrany prírody (IUCN).

Po zhodnotení výsledkov určili štyri najohrozenejšie regióny: Etiópia, západná Afrika, stredná Tanzánia a juh Demokratickej republiky Kongo. V týchto oblastiach hrozí vyhynutie viac ako 40 percentám miestnej flóry. Medzi ne patria lokálne stromy, byliny, liany a kry.

Výskum poukázal aj na takzvané ekoregióny (hlavný ekosystém definovaný výraznou geografiou a prijímajúci rovnomerné slnečné žiarenie a vlhkosť) sústredené v západnej Afrike, kde sa vyskytuje veľké množstvo ohrozených druhov.

Konkrétne ide o savanu v páse Sahel a halvne vo vnútrozemskej delte Nigeru, ďalej o západný guinejský nížinný les a guinejské horské lesy a tamojšie mangrovy – spoločenstvá krov a stromov vyskytujúcich sa v tzv. brakických vodách (v deltách riek, kde sa sladká voda mieša so slanou) a na pobrežiach morí a oceánov.

Sahel je názov územia v severnej Afrike na južnom okraji Sahary, ktorú oddeľuje od afrických tropických pralesov. Zahŕňa pás trávnatých pastvin, tiahnucich sa naprieč kontinentom pozdĺž 13. rovnobežky od západu k východu, a to na území Mauritánie, Senegalu, Mali, Burkiny Faso, Nigeru, Čadu, Sudánu a Etiópie.

Vnútrozemská delta Nigeru alebo tiež Macina je oblasť v Mali medzi mestami Djenné a Timbuktu, ktorá má rozlohu okolo 64 000 km² a žije v nej viac ako pol milióna ľudí. Veľtok Niger tu prijíma prítok Bani a rozlieva se v plochej krajine do šírky, vytvára tak mokrade, ramená a jazierka.

Rastlinné druhy sú v týchto oblastiach podľa vedcov ohrozované odlesňovaním, klimatickými zmenami a nárastom ľudskej populácie.

Odborníci okrem toho našli v regióne ďalšiu tretinu flóry, ktorá je zrejme vzácna a mohla by v blízkej budúcnosti tiež potenciálne vyhnúť.

„Tieto druhy by mohli byť pravdepodobne ohrozené, pokiaľ v tropickej Afrike narastie počet obyvateľstva a zvýši sa tým vplyv ľudskej činnosti," povedal britskému The Guardian spoluautor študie Gilles Dauby z Francúzskeho národného výskumného ústavu pre udržateľný rozvoj.

debata chyba
Viac na túto tému: #rastliny #tropické rastliny #Afriky #vyhynutie rastlín