Je Zem placka? Čoraz viac ľudí tomu verí

V čase kozmických letov sa zdá nevyvrátiteľné, že Zem je guľatá, ako už v staroveku tvrdili grécki učenci Aristoteles či Pythagoras.

27.12.2019 08:36
shutterstock 743886001 Foto:
Ilustračné foto.
debata (51)

Napriek tomu spolky hlásajúce jej plochosť nestrácajú na popularite. S plochosťou koketujú aj niektoré známe osobnosti.

Koľko ľudí v guľatosť Zeme neverí, nie je podľa televízie CNN jasné, pretože žiadna podrobná štúdia na túto tému nevznikla. Plochozemci (flat-Earthers), ako sa hovorí zástancom konšpiračných teórií o tom, že vlády a vedci ľudstvu taja, že žije na doske, tvrdí, že ich sú milióny. Otázkou podľa CNN zostáva, do akej mierey je tento názorový prúd neškodný.

Napriek tomu, že skutočná štúdia o počte zástancov alternatívnej predstavy podoby sveta nie je k dispozícii, prieskumy z rôznych krajín ukazujú, že počet pochybovačov o guľatosti Zeme nie je zanedbateľný. Zo sondáže YouGov z vlaňajšieho roku, do ktorej bolo zapojených osem tisíc dospelých Američanov, vyplynulo, že každý šiesty obyvateľ USA si nie je úplne istý tým, že Zem je guľatá. V Brazílii podľa tohtoročného prieskumu inštitútu Datafolha odmieta guľatosť sveta sedem percent obyvateľov tohoto juhoamerického štá­tu.

Organizátori zrazov a konferencií priaznivcov teórie o Zemi vyzerajúcej ako disk tvrdia, že každým rokom sa ich akcií zúčastňuje viac a viac ľudí. Z portálov zameraných na podporu plochosti a z konšpiračných videí na servere YouTube je zrejmé, že sa o ne zaujímajú stovky tisíc až milióny ľudí. Medzi nimi sú aj piloti komerčných aeroliniek alebo celebrity.

Napríklad americký rapper Bobby Ray Simmons, ktorý je známy jako B.o.B, patrí k priaznivcom konšpiračných teórií vrátane tej o plochosti Zeme. Svojim viac ako dvom miliónom fanúšikov, ktorí ho na Twitteri sledujú, predložil v roku 2016 fotografiu, na ktorej je v diaľke asi 25 kilometrov vidieť mesto.

Umelec to označil za dôkaz neexistencie zakrivenia sveta, inak by podľa neho stavby nebolo možné vidieť. Vtedajšie argumenty astrofyzikov, ktorí sa mu fotografiu pokúsili zdôvodniť, odmietol a zároveň obvinil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) z toho, že se vyhýba odpovediam na pálčivé otázky.

K rozhorčeniu izraelského ministerstva školstva sa prednášky na podporu plochosti Zeme dostalo tento rok študentom jednej zo stredných škôl, ktoré v Izraeli prevádzkuje americko-židovská organizácia AMIT. Absolvent tohto vzdelávacieho ústavu Matan Gorodiš, ktorý odmieta, že by Zem bola guľatá, si svoje vystúpenie aj záujem stredoškolákov pochvaľoval. Prípad zaujal izraelské médiá a tie vo svojich príspevkoch citovali odborníkov, ktorí prednášku označili za šarlatánstvo a ignorantstvo.

Zatiaľčo plochozemci si rastúci záujem pochvaľujú, experti si kladú otázku, či je toto názorové hnutie skutočne neškodné a či sa náhodou nenachádzame v bode zlomu v šírení vplyvu tejto konšpiračnej teórie.

„Zdá sa, že viditeľne rastie počet ľudí, ktorí neveria vedcom a expertom,” povedala sociálna psychologička Karen Douglasová z britskej Univerzity v Kente.

„Na túto oblasť je potrebné zamerať výskum. Som presvedčená, že veriť konšpiračným teóriám nejaké pozitívne veci prináša, ale prvé údaje naznačujú, že to viac škodí ako pomáha,” dodala.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Zem #Zem je guľatá #Zem je placka