VIDEO: V Rusku odkryli hrobku troch generácií "amazoniek"

Počas dlhodobého výskumu na západe Ruska odkryl tím archeológov hrobku, v ktorej našli pozostatky troch generácií skýtskych bojovníčok.

01.01.2020 13:20
4 Foto:
Detail ochrany hlavy ruských ,,amazoniek".
debata (2)

Ako informuje portál magazínu Smithsonian, štvoricu žien pochovali zhruba pred 2500 rokmi. O náleze informoval vedúci vedeckého tímu, archeológ Valerij Guljaev.

Ženy patrili ku skupine nomádskych kmeňov známych ako Skýti a ich pozostatky našli v jednej z 19 mohýl, ktoré skúmajú v obci Devica vo Voronežskej oblasti na západe Ruska. Najmladšia z nich mala 12 alebo 13 rokov, dve boli dvadsiatničky a tretia mala 45 až 50 rokov.

Hroby tínedžerky a jednej z mladších žien boli vykradnuté, no ďalšie dva sa zachovali nedotknuté. Najstaršia zo žien pritom mala na hlave zlatú čelenku nazývanú kalathos, ktorá je prvým takýmto nálezom v regióne a tiež prvou nájdenou in situ, priamo na hlave jej nositeľky.

Podľa Guljaeva je zaujímavé, že ženy – bojovníčky boli v skýtskej kultúre normou, nie výnimkou. “Amazonky sú bežným skýtskym fenoménom," skonštatoval vo vyhlásení s tým, že ženám sa dostalo všetkých pohrebných rituálov, ktoré zvyčajne vykonávali po smrti mužov.

“Samozrejme, že sa v známych bohatých mohylách Skýtov našli podobné čelenky," pripustil Guljaev, no vysvetlil, že dosiaľ ich zvykli nájsť miestni vlastníci pôdy a kým sa dostali k odborníkom, prešli mnohými rukami, zatiaľ čo v tomto prípade majú istotu, že je nález dobre zachovaný.

Staršia žena bola pochovaná so železnou dýkou a unikátnym vidlicovitým hrotom šípu. Jahňacie kosti naznačujú, že pohreb sa konal na jeseň a nájdená keramika zas datuje hroby do štvrtého storočia pred naším letopočtom.

Druhú ženu, ktorej hrob nebol poškodený, našli s bronzovým zrkadlom, dvoma oštepmi a náramkom zo sklenených korálikov. Pochovaná bola v „polohe jazdca na koni“.

Autorka knihy The Amazons: Lives and Legends of Warrior Women Across the Ancient World (2014) Adrienne Mayor pre National Geographic pred časom uviedla, že zhruba tretina skýtskych žien, ktorých pozostatky dosiaľ odkryli, bola pochovaná so zbraňami a mnohé z nich mali zranenia z boja. “Ak sa nad tým zamyslíte, žena s lukom na koni, ktorú trénujú od detstva, môže byť rovnako rýchla a smrtiaca ako chlapec alebo muž," poznamenala Mayor.

Skýti žili v malých kmeňoch a nosili nohavice, čo bolo nevyhnutné pre jazdu na koni. V boji používali luky a šípy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vedci #archeológia #výskum #nomádsky kmeň