Medzi objavmi roka 2019 je aj rastlina so superlepidlom či huba bojujúca proti nádorom

Snežienka objavená na facebooku, zázračná bobuľa, ktorá oklame vaše chuťové poháriky či ker, ktorý vylučuje svoje vlastné superlepidlo. To sú niektoré z nových druhov rastlín, ktoré v roku 2019 objavili odborníci z Kráľovských botanických záhrad v britskom Kew.

04.01.2020 08:29
4000 Foto:
Gladiolus mariae, nájdený v guinejskom masíve Kounounkan, je jedným z druhov, ktoré boli novo identifikované v roku 2019.
debata

Medzi ďalšími je napríklad nový druh tropického stromu Kananga, ktorý je všeobecne známy ako ylang-ylang a podľa doterajších výskumov v súčasnosti prežíva len sedem jeho exemplárov. Objavená bola i nová fialka sfarbená ako pruhovaný cukrík a huba s ružovým jadrom, ktorá dokáže bojovať proti rakovine a vírusom.

Objav a vedecké pomenovanie nových druhov je prvým krokom k ich ochrane. Vedci z Kew v roku 2019 oficiálne pomenovali 102 druhov rastlín a osem húb alebo plesní, z ktorých mnoho je už teraz ohrozených vyhynutím. Najväčšiu hrozbu predstavuje ničenie prírodného prostredia kvôli poľnohospodárstvu, ťažbe dreva, priehradám a banskému priemyslu, a tiež dopadmi klimatickej krízy.

Čo do váhy predstavujú rastliny 82 percent všetkého života na Zemi – ľudia len 0,01 percenta. Tvorí základy všetkého života, produkujú kyslík a potravu, poskytujú útočisko aj lieky. Existuje takmer 400 000 známych druhov a na celom svete je ročne pomenovaných zhruba 2 000 nových druhov. „Všetci sme závislí na rastlinách,“ povedal botanik z Kew Martin Cheek, ktorý pomenúva asi desať nových druhov za rok. „Je šokujúce, že ich stále objavujeme toľko nových. Je ľahké si myslieť, že už na tejto planéte poznáme všetko, ale nie je tomu tak. Miestni ľudia tie rastliny poznajú, ale veda nie.“

„Je dôležité tie rastliny teraz pomenovať, pretože prírodné prostredie rýchlo mizne,“ dodal. „Až keď majú meno, môže ich oficiálne posúdiť Medzinárodná únia ochrany prírody (IUCN), a až potom môžeme mať šancu prinútiť národné úrady, aby danej oblasti začali chrániť.“

Nový druh snežienky bol objavený v severozápadnom Turecku, keď istá detská lekárka nahrala fotografie z dovolenky na facebook – a tam si kvetinky všimol ukrajinský odborník na snežienky. Spoločne s lekárkou odišiel na miesto, kde ich odfotila, poslal vzorku do Kew, a tam ho ako nový druh potvrdil „snežienkológ“ Aaron Davis. Zlou správou je, že tento nový druh snežienky bol už teraz vyhodnotený ako kriticky ohrozený.

V dažďovom pralese pohorí Chimanimani na hraniciach medzi Mozambikom a Zimbabwe bol objavený nový druh kríka Synsepalum dulcificum. Kry z rádu vresovcotvaré plodia bobule, pre ktoré sa vžilo anglické označenie „miracle fruit“ – zázračné ovocie. Obsahuje látku zvanú mirakulín, ktorá blokuje chuťové poháriky vnímajúce kyslosť, takže aj také potraviny, ako je limetka, chutia sladko. Aj tento druh bol klasifikovaný ako ohrozený kvôli pokračujúcemu ničeniu pralesa.

Nový druh krovitého gumovníka bol objavený u jediného vodopádu na rieke Bafing v západoafrickej Guinei. „Obsahuje nejaký druh biologického lepidla, ktorým sa lepia ku kameňom, aby ich nespláchla voda, ale zatiaľ táto zaujímavá látka nebola preskúmaná,“ ​​uviedol Cheek. Vedci z Kew predpokladajú, že tento druh bude celosvetovo vyhubený, keď začne stavba priehrady pre vodnú elektráreň.

K vyhynutiu rastlín dochádza podľa vedcov desivým tempom a ohrozená je každá piata rastlina.

Najvzácnejším objavom roka 2019 bolo zonozono, 20 metrov vysoký strom príbuzný s ylang-ylang, ktorý sa našiel v pohorí Usambara v Tanzánii – a vie sa len o siedmich exemplároch.

Huba z Jün-nanu v juhozápadnej Číne dostala v tomto roku len formálne vedecké meno, ale obyvatelia v tejto oblasti ju používajú ako tradičné liečivý prostriedok na artritídu už viac ako 400 rokov. Záujem vedcov podnietil objav jednej zo zložiek týchto húb. Keď sú vystavené svetlu, bojujú tieto zložky s nádormi, vírusmi a plesňami.

debata chyba
Viac na túto tému: #botanická záhrada #rastliny #snežienka #superlepidlo