Austrálsky vták dokáže napodobniť zvuk záchranárskych sirén

Spev vtáka podobného strake, ktorý znie ako húkanie výstražných sirén hasičov a zdravotníckych záchranárov, natočil v Novom Južnom Walese bývalý vládny splnomocnenec pre ohrozené druhy Gregory Andrews.

03.01.2020 09:58
fletnak Foto:
Vták dokáže napodobniť spev zvuk sanitky či hasičského auta.
debata (2)

Juhovýchod Austrálie v posledných týždňoch sužujú rozsiahle požiare, ktoré si vyžiadali mnoho ľudských životov a ktoré napáchali veľké škody ako na majetku ľudí, tak na životnom prostredí.

„Toto je jedna z najskvelejších vecí, aké som kedy videl. Dnes som v Newcastle v Novom Južnom Walese objavil vtáka, ktorý sa naučil vydávať zvuky húkanie sirén hasičov a sanitiek,“ napísal na facebooku Andrews, ktorý mal v minulosti na austrálskom ministerstve životného prostredia na starosti ochranu pôvodných austrálskych živočíšnych a rastlinných druhov.

Americká televízia CNN na svojich internetových stránkach uvádza, že v Novom Južnom Walese sú vtáky pripomínajúce vranu alebo straku, zákonom chránené. Dokážu napodobniť spev 35 druhov vtákov, ale aj zvuky, ktoré vydávajú iné živočíchy, vrátane psa, koňa alebo človeka. Sú veľmi inteligentné a často nadväzujú blízky vzťah s ľuďmi, najmä s tými, ktorí ich kŕmia.

Austráliu postihlo sucho, ktoré je jedným z najhorších za posledné desiatky rokov. Pri vlne horúčav minulý mesiac padali teplotné rekordy, 18. decembra krajina zažila najteplejší deň za dobu merania a priemerná teplota dosiahla 40,9 stupňa Celzia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #spev #Austrália #vták #Cracticus tibicen